Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Selçuklu'yu takip edin

Köşemi sürekli takip edenler, başlık olarak o hafta tanıtacağım kitabın adını seçtiğimi bilirler.  Yine kitap tanıtımı var; hem de iki ayrı kitaptan söz edeceğim bu hafta aslında; ama bu yazımın başlığı gibi konusu da biraz farklı olacak. Selçuklu Belediyesi’nin gerçekleştirdiği iki örnek faaliyetten bahsedeceğim. Bunun sebebi Selçuklu Belediyesi’nin yine öncü bir girişimde bulunarak oldukça ilginç bir yarışma( aslında kampanya) başlatmış olması.

 Bildiğiniz gibi geçen sene “Selçuklu Torunları Ecdadla Buluşuyor” sloganı ile yola çıkılarak 10. Sınıf öğrencilerini uçakla Çanakkale’ye götürülmeye başlanmıştı. Gençlerimizin hem konforlu bir şekilde seyahat etmeleri sağlanmış hem de milli duygularını kabartacak, ecdadıyla gurur duyacakları o destanı, yüreklerinin en derin noktalarında hissedebilecekleri bir organizasyona imza atılmıştı. Daha sabah Selçuklu Belediyesi önündeki buluşma noktalarında, kahvaltı yapmadan evden ayrılan çocuklarımız olabilir ihtimaliyle, meyve suları, simit, poğaça servisleri yapılmış, vapurda içilecek sıcacık çaya kadar düşünülmüş, konusunda uzman, işini hakkıyla yapan rehberlerin yanı sıra tarihimizi ve milli mücadelemizi kavrama adına önem taşıyan hiçbir durak atlanılmadan, coşkulu bir program için her türlü ayarlamalar yapılmıştı. Program tamamlanıp ayrılırken bile “keşke bugünün anısına toplu bir fotoğrafımız olsun” düşüncesindeki gençlerimizin istekleri yerine gelmiş ve çerçeveletilmiş fotoğrafları ellerine teslim edilmişti. Bu büyük organizasyon için, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve  tüm ekibine kadar, ne büyük emekler harcanıldığına  bizzat şahit olmuştum.

 

İşte Selçuklu Belediyesi yine böyle farklı, vizyonuna uygun, geniş kapsamlı bir çalışmaya daha imza attı. 53. Kütüphaneler haftası münasebetiyle “Ödüllü Kitap Okuma Yarışması” başlığı altında çocuklarımıza ve gençlerimize okuma kültürünün aşılanması adına bir yarışma düzenledi.  İnternet üzerinden 6 Mart’ta başlayan yarışma başvuruları 25 Mart’ta sona erecek. Yarışma, yarışmacıların herhangi bir sınav merkezinde toplanmalarına, kalem, silgi ihtiyacına gerek duymadan, istedikleri herhangi bir ortamdan internet bağlantısıyla  online katılacakları şekilde düzenlenmiş. Böylelikle sınav stresi gibi bir durum da yaşanmamış olacak.

Yarışma ve ödül kavramları geçiyor olsa da etkinliğin içinde, asıl amaç farklı. Konya insanının okuyan bir toplum haline gelmesi için büyük gayretler gösteren Selçuklu Belediyesi zaten pek çok mahalle ve okulda açtığı kütüphanelerle insanının hem klasik eserlere hem de güncel eserlere kolayca ulaşmasını sağlıyor; aynı zamanda internet erişimi bulunan bilgisayarlar aracılığıyla da tüm yaş grubu ve seviyesinden bireyler her türlü ödev, çalışma ve faaliyetlerini belge dökümlerini de alabilecekleri bu sessiz ve ferah ortamlarda halledebiliyorlar.  Belediyecilik adına büyük ve örnek bir hizmet bu.

Yarışma için seçilen iki ayrı kitap var. Bunlardan ilki 2003-2007 tarihleri arasında doğan çocuklar için Vural Kaya imzasını taşıyan Kutlu Peygamberim; diğeri 2002 ve öncesinde doğanlar için Hasan Bayraktar’ın kaleme aldığı Çanakkale’de Açan Vatan Çiçekleri. Seçilen bu iki eseri ele alacak olursak;

image002-041.jpg

-Öncelikle eserlerin milli ve manevi değerleri anlatan kitaplardan olması oldukça manidar,

-Eser sahibi yazarların Konyalı olmaları, okuyucularının Konyamızın iki değerli yazarıyla daha tanışmalarına vesile olmuş.

Vural Kaya “Kuşların Kalbine Dokunmak” adlı kitabıyla 2016 Yılı Türkiye Yazarlar Birliği “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü  almıştı. Kendisi çocukların cıvıltısı sayesinde dünyanın yaşanabilir bir yer olduğuna inananlardan. Birçok eseri olsa da çocuk edebiyatı dalında az sayıdaki kimselerden biri.  Çocuklara yönelik eserlerinde oldukça hassas davranıyor, onlara gereken manevi değerleri Kutlu Peygamberim’de olduğu gibi oldukça akıcı bir dille, resimlerle süsleyerek; onların ilgi ve meraklarını uyandıracak renkli, aydınlık, cıvıltılı anlatımlarla veriyor.

image004-031.jpg

İkinci eserin sahibi Hasan Bayraktar da görevini ilk günkü heyecanıyla devam ettiren bir tarih öğretmeni. Aynı zamanda tarihi romanlar yazıyor. Gençlerle tarih üzerine konuşuyor; geçmişini bilen, tanıyan ve atalarıyla gurur duyan nesiller yetiştirme noktasında çalışıyor, çabalıyor. Romanlarını oldukça akıcı bir dille kaleme alıyor.

Ben de buradan tüm Konya Halkına seslenmek istiyorum. Bir an önce siz de en yakın Selçuklu Belediyesi kütüphanelerinden birine uğrayın ve bu güzel eserleri edinin, yarışma müracaatınızı, online kaydınızı yap(tır)ın. Yarışmaya katılmak için www.konyaokuyor.com adresine kütüphane üye numaranız ile başvurmanız yeterli.

Bu güzel etkinliğin düzenlenmesini sağlayan başta Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay olmak üzere emeği geçen tüm ekibine teşekkür ediyor, birçok yenilikçi ve öncü faaliyetleriyle güzel ülkemizin her köşesinde adını duyuran Selçuklu takip edilmeye değer bir belediye olduğunu bir kez daha göstermiş oldu, diyorum.

            Selametle, ihsanla kalınız.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.