Selçuklu’da katı atıklar sınıflandırılıyor

Selçuklu’da katı atıklar sınıflandırılıyor

Selçuklu Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, ilçe genelindeki katı atıkların karakterizasyonun tespit edilmesi amacıyla çalışma yürütüyor.

Elde edilecek veriler Konya  Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Birliği Projesi kapsamında projelendirdiği ve yapımına başlanan Modern Katı Atık Bertaraf Tesisi projesine katkı sağlayacak.

Ülkemizde katı atıkların kaynağında toplanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafına  ilişkin yükümlülükler 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Belediyeler ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Katı atıklarının çözümü, çevrenin korunması ve evsel atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesinde katı atıkların karakterizasyonu büyük önem taşıyor.

Selçuklu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak yürütülen çalışma kapsamında, ilçede pilot bölge olarak belirlenen Sakarya ve Hüsamettin Çelebi Mahalleleri’nde çalışma yürütülüyor. Bu mahallelerde seçilen 48 konutta, 7 gün  boyunca çöpler ayrı poşetlerde toplanarak Selçuklu İlçesinin Atık Karakterizasyonu  tespit edilmeye çalışılacak. Toplanan bu veriler Büyükşehir Belediyesine gönderilerek, yürütülmekte olan Avrupa Birliği Projesi kapsamında yapımına başladığı Modern Katı Atık Bertaraf Tesisi için değerlendirilecek.

Katı atık karakterizasyonu, mevsime, bölgeye ve sosyo-ekonomik duruma göre değişiklik gösterdiği için belli sıklıkla ve belediyelerin farklı noktalarında yapılması gerekiyor. Belediyeler evsel katı atıkların bertarafı için en uygun teknolojiyi kullanmak zorunda ve yıllar içinde katı atık karakterizasyonun değişiminin izlenmesi önem taşıyor. Bertaraf yöntemlerinin belirlenmesinde evsel atığın miktarının ve niteliğinin bilinmesi kilit rol oynamaktadır. Katı atık karakterizasyonu, bir katı atık yönetim sistemi kurulacak bölgede atık miktarının ve niteliğinin belirlenmesi esasıdır. Bu esasa göre katı atık yönetim sistemi içerisinde yer alacak tesislere ve bu tesislerin kapasitelerine karar veriliyor.