Selçuk Üniversitesinde Vefatının 83. Yılında Mehmet Âkif Anıldı

Selçuk Üniversitesinde Vefatının 83. Yılında Mehmet Âkif Anıldı

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Haftası münasebetiyle SDKM’nde “Mehmet Akif ve Gençlik” konulu bir konferans düzenledi

 

 

 

 

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Haftası münasebetiyle SDKM’nde “Mehmet Akif ve Gençlik” konulu bir konferans düzenledi. Bu konferansın konuşmacısı, Prof. Dr. Caner Arabacı idi.   Konferansın açılışında bir konuşma yapan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş İstiklal ve İstikbal şairimiz Mehmet Akif’in ahlaki duruş ve mücadele adamı kimliği üzerinde durdu.  Konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Tarihte milletler yetiştirdikleri şahsiyetlerle anılır. Onlar tarih yapan değerlerdir. Bizim milletimizin yetiştirdiği değerlerden birisi de merhum Mehmet Akif’tir. Dava ve Feryat şairi Mehmet Akif’i bütün yönleriyle genç kuşaklara yeniden anlatmak zorundayız. O, hayatı boyunca İslam Âleminin birliği için çalışmış, bir ahlak abidesidir. O, gösteriş, yalancılık, dalkavukluk, şakşakçılık gibi ahlaki düşüklüklerden hep nefret etmiş, bu tür kişiliksiz tipleri çevresinden hem uzaklaştırmış ve hem de onlardan uzak durmuştur. M. Akif, hesabi bir insan değil, hayatı boyunca hasbi bir insan olarak onurlu bir duruş sergilemiştir. O, gerektiğinde açlığa, susuzluğa razı olmuştur, ama onursuzca yaşamaya asla!. İslam şairi ve mütefekkiri M. Akif’in yazmış olduğu şiirlerinin her bir mısraı, ümmet coğrafyalarının acılarını, hüzünlerini, diriliş muştularını dile getirir. Onun şiirleri, İslam’ın son adası Anadolu’nun çığlığıdır. Çünkü bir millet, tarihten silinmek istenmektedir. Onun evi, dini, tarihi, medeniyeti, kültürü yakılmak ve toprakları işgal edilmek istenmiştir. O, bütün bir cihana dört tarafı ateşle çevrilmiş bir ortamdan sesini yükseltmiştir. Bugün Mehmet Âkif’in bu toparlayıcı, birleştirici, bütünleştirici soluğunu ve üslubuna millet olarak ihtiyacımız vardır.”

Yoğun bir katılımcının iştirak ettiği bu konferansta NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Caner Arabacı, “Mehmet Akif ve Gençlik” ilişkisi üzerinde durdu. Mehmet Akif’in yaşadığı dönemin, İslam âleminin savrulduğu bir dönem olduğuna değinen Arabacı, Yemen, Trablusgarp, Balkan harplerine işaret etti. Osmanlının çekildiği bu topraklarda geride kalan Müslüman ahalinin her türlü katliam ve zulme maruz kaldığını dile getirdi. Bir vatanperver olan Âkif’in bu durumdan çok etkilendiğini söyledi. Milli mücadelenin manevi kahramanı olan Mehmet Âkif’in bozgunu durdurmak için İstanbul’un Fatih ve Bayezid camilerinde ateşli ve duygu yüklü konuşmalar yaptığını, bu konuşmaların halk üzerinde çok etkili olduğunu, neticede müspet sonuçların doğduğunu ifade etti. Ayrıca tarihçi Caner Arabacı  M. Akif’in Mısır yıllarından da bahsetti. Onun Mısır’a gidiş sebebinin “medeniyet değiştirme” yönelimini gördükten sonra olduğunu dile getirdi. Dönemin iktidarının M. Âkif’in çevresini boşalttığını, gözetim ve takibat altında bulundurulduğunu bu durumun da yurdunu ve yuvasını çok seven, vatanın birliği ve beraberliği için çalışan bir kimsenin ruhunu  muazzeb ettiğini  vurguladı. Duruşunu ve kişiliğini hiçbir zaman değiştirmeyen Mehmet Akif’in “Asım’ın nesli” dediği gençlerimizin onu iyi tanımaları gerektiğini tavsiye etti.  Konferans,  İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş’ın Caner Arabacı hocaya plaket  takdiminden sonra sona erdi.

80732476_10212862378114133_5047712730404880384_o.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler