Sarıkamış'ta şehit olan asker sayısına itiraz

Sarıkamış'ta şehit olan asker sayısına itiraz

Yrd. Doç. Yavuz Özdemir, Sarıkamış'ta yaşanan olay ve rakamların gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Osmanlı'nın yanı sıra, Rus, Alman ve TSK arşivlerini tarayan Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Özdemir, Enver Paşa'nın Allahuekber Dağları'nda gerçekleştirdiği harekata ilişkin, yaygın bilgilerin doğru olmadığını söyledi.

KARA KIŞ RUSLARI DA VURDU

Akşam gazetesinin haberine göre; 05-06 Ocak'ta düzenlenecek, 'Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü' öncesi Erzurum'da düzenlenen toplantıda konuşan Yrd. Doç. Dr. Özdemir, harekatın askeri açıdan başarısızlıkla sonuçlandığını ancak siyasi açıdan birçok kazanım elde edildiğini söyledi. Özdemir, harekat sırasında 60-90 bin değil, 35 bin askerin şehit olduğunu savundu. Rus kaynaklarına göre donarak ölen asker sayısının 7 bin civarında olduğunu, Rus ordusunun da aynı ölçüde kayıp verdiğini ifade eden Özdemir, ''Çünkü şartlar eşitti. Kara kış; sadece Türkleri değil, Rusları da vurdu'' diye konuştu.

"90 BİN DEĞİL 7 BİN"

'Tek kurşun atmadan, donarak öldüler' iddialarının çürüdüğünü ileri süren Özdemir, "Ruslarla harekat sırasında bir çok kez göğüs göğüse savaşıldı. İlk vuruşma Erzurum Narman girişinde başladı. İkinci vuruşma Oltu girişindeki Kaleboğazı Mevkii'nde meydana geldi. Diğer önemli çatışmalar, İsmail Ağa Çayırları ve Kosor Bölgesi'nde yaşandı. Burada Osmanlı ordusu önemli kayıplar verdi. Sarıkamış'a ulaşmak için Allahuekber Dağları aşılmak istenirken donma olayları yaşandı. Bu sayı ise 7 bin civarındadır. İddia edildiği gibi 60 veya 90 bin değildir" dedi.

RUSLAR ASKERLERE VOTKA DAĞITTI

ÖZDEMİR, başarısızlıkta Ermenilerin, Ruslara 'Türk ordusu zayıf' istihbaratı vermesinin de etkili olduğunu belirtti. Toplu donmalar olmadığını kaydeden Özdemir, 'Başarısızlık orduda firarların artması nedeniyle oluştu. Şehit asker sayısı 35 bin. Bir kısmı savaşırken şehit düştü' dedi. Özdemir, donmaya karşı Rusların, askere vodka dağıtığını da belirtti.

TARİHÇİ TAŞYÜREK İTİRAZ ETTİ

Tarihçi, yazar Muzaffer Taşyürek'ten ise iddiaya itiraz var: 22 Aralık'ta başlayıp 8 Ocak'ta biten taarruz harekatının kayıtları veriliyor. 30 bin kayıp kolorduların harekata başladıkları andan Sarıkamış önlerine ulaştıkları esnada verilenler. Enver Paşa'nın torunu 12 bin, Fevzi Çakmak 60 bin civarı diyor. Ölçü harekatın başlangıcından savaş sonuna kadar olan süreçtir. 7 bin askerimizin donarak şehit olduğu görüşüne katılmıyorum. General Yudenic, 23 bin Türk askerini kendisinin gömdürdüğü söylüyor. Erzurum'un nüfusu savaştan önce 80 bin, sonra ise 8 bindir. Askeri kayıp 35 bin civarı. Sivil kayıplar eklendiğinde rakam 90 bini bulur.