Rüzgarlı soğuk  hava ve kapalı ortamlar göz kuruluğunu artırıyor

Rüzgarlı soğuk hava ve kapalı ortamlar göz kuruluğunu artırıyor

Kış aylarında havaların soğumasıyla kapalı sahalarda ısınma koşullarına bağlı özellikle nemsiz ve kuru ortam hızla yayılan göz enfeksiyonlarına bir zemin hazırlar

. Soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları ile beraber görülen ve halk arasında göz uçuğu olarak adlandırılan viral enfeksiyonlar göz sağlığını olumsuz etkiler.

Özel Konyagöz Hastanesi’nden  Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Selda Ulaşan ruzgarlı soğuk hava ve kapalı ortamlarda viral enfeksiyonlara bağlı oluşan göz rahatsızlıklarına dikkati çekti.Op. Dr. Selda  Ulaşan “Viral enfeksiyonlara bağlı oluşan göz rahatsızlıklarının gözde sulanma, kızarıklık, çapaklanma, sulu ve beyaz bir akıntı ile beraber aşırı derecede batma, ışıktan rahatsızlık şikayetleri ile başlar. Bu enfeksiyona bağlı gözde saydam tabakada hasar oluşabilir. Sonrasında görmede belirgin azalma meydana gelebilir. Belirtilen göz rahatsızlıkları ortaya çıktığında en yakın göz uzmanına başvurulması gerekmektedir. Erken tedavi hem aile fertlerinde bulaşmayı engellediği gibi gözde kalıcı hasarın oluşmasını da azaltır.”dedi.

"KAPALI  ve KURU HAVA ORTAMLARDA GÖZ KURULUĞU GÖRÜLÜR"
Göz kuruluğu Kış mevsimi boyunca yeterince havalandırılmayan kapalı alanlar, kalorifer ve klimalı ortam havasının  da göz şikayetlerinin en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirten Op. Dr. Selda Ulaşan "Özellikle bu alanlarda bilgisayar kullanımı, göz kuruluğu şikayetlerini daha da artırmaktadır. Özellikle batma, kaşınma, yanma şikayetlerinin artması durumunda vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmak önemlidir. Kapalı ortamlarda çalışanlar için de ortamın havalandırılması, nemlendirilmesi ve doktorun önerisine göre suni gözyaşı damlalarının kullanılması, göz kuruluğunu gidermek için alınması gereken önlemlerdir" dedi.
"SOĞUK VE KARLI HAVALARDA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANILMALI"
Özellikle karlı havalarda göz sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli bir konunun da gözleri güneşin zararlı ışınlarından korumak olduğunu belirten  Op. Dr. Selda Ulaşan, bu ışınların yalnızca yazın değil, kışın da etkili olduğunu ve korumak için güneş gözlüklerinin kullanılması gerektiğini belirtti..” Kardan yansıyan güneş ışınları; gözün  lens ve retina tabakalarına zarar vermektedir.Hatta uzun süreli temas sonucunda sarı noktada hasara yol açıp kalıcı görme azlığına neden olmaktadır.” dedi  .