Rusya'nın Kuril Adaları'na füze sistemi konuşlandırması

Rusya'nın Kuril Adaları'na füze sistemi konuşlandırması

Başbakan Abe:- "(Rusya'nın Kuril Adaları'na füze yerleştirmesi) esef vericidir ve Japonya'nın tutumuyla örtüşmemektedir"

ANKARA (AA) - Japonya, Kuril Adaları'na gemisavar füze yerleştiren Rusya'ya diplomatik kanallardan rahatsızlığını bildirdi.

Kyodo ajansının haberine göre, Başbakan Şinzo Abe üst meclisin genel kurul toplantısında Rusya'nın Kuril'e konuşlandırdığı füze sistemlerine değindi.

Rusya'nın Kuril Adaları'na füze sistemi yerleştirmesini esef verici olarak değerlendiren Abe, bunun Japonya'nın tutumuyla örtüşmediğini ifade etti. Abe, "Diplomatik kanallar aracılığıyla bu konudaki rahatsızlığımızı Rusya'ya ilettik." dedi.

Rusya'nın, üç gün önce Japonya ile aidiyet sorunu yaşadığı Kuril Adaları'na "Bal" ve "Bastion" tipi füze sistemleri yerleştirdiği duyurulmuştu.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aralık ayında Tokyo'ya ziyarette bulunması bekleniyor.

Rusya, 1949'da Japonya'nın kuzeyindeki Kuril Adaları'nı hakimiyeti altına almış ve burada yaşayan Japonları sınır dışı etmişti. İki ülke 2. Dünya Savaşı'nın ardından Kuril Adaları'nın aidiyeti konusundaki anlaşmazlık nedeniyle resmi bir barış anlaşması imzalayamadı. Japonya, Rusya'nın adalardaki hakimiyetini yasa dışı olarak nitelendiriyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler