Rusya'nın firma kısıtlaması domates ihracatçısını üzdü

Rusya'nın firma kısıtlaması domates ihracatçısını üzdü

TİM Yönetim Kurulu Üyesi Seyyar:- "Rusya'nın ihracat için belirlediği 4 firma içinde isimlerini duymadıklarımızın da olması tüm ihracatçı camiasını derinden etkiledi. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz ve bu listeyi de kim verdiyse kınıyoruz"- "Türk meyve

İZMİR (AA) - YUSUF ŞAHBAZ - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Rıza Seyyar, Rusya'nın domates ithal etmek için firma kısıtlaması yapmasının ihracatçıları üzdüğünü, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirtti.

Seyyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ile yaşanan domates krizinin sembol haline getirildiğini, uluslararası ilişkilerin bu ürün üzerinden değerlendirilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Rusya'nın, 1 Kasım'da başlayacak domates ithalatıyla ilgili sadece 4 firmaya izin vereceğini açıklamasının süreci dondurduğunu dile getiren Seyyar, belirlenen 50 bin tonluk rakamın da çok düşük olduğunu ifade etti.

"Firma sınırlaması Türkiye'den yapılacak ihracatı zorlamak dışında başka birşey değil" diyen Seyyar, bu sınırlamada art niyet olduğunu, bunun rant elde etmek için yapılmış olabileceğini kaydetti.

Türkiye'de domates ihracatı yapan yüzlerce firma olduğuna dikkati çeken Seyyar, "Bu 4 firma içinde isimlerini duymadıklarımızın da olması tüm ihracatçı camiasını derinden etkiledi. Biz bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz ve bu listeyi de kim verdiyse kınıyoruz." diye konuştu.

"Liste dayatmasının" ihracatın önünde engel olduğuna işaret eden Seyyar, Rusya'nın onay verdiği bazı firmaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ihracat için gerekli olan sağlık sertifikasını alamadığını, bu nedenle sevkiyatın henüz başlamadığını dile getirdi.

Seyyar, konuyu aktardıkları Başbakan Binali Yıldırım'ın da ihracatçının kaygılarının giderilmesi konusunda destek vereceğini ifade ettiğini aktardı.

- "Vazgeçilmez değil"

Rus pazarının önemli bir büyüklüğe sahip olduğunu ancak vazgeçilmez olmadığını anlatan Seyyar, "Yaş meyve ve sebze ihracatçıları, Rusya'yla yaşanan bu kriz sonrası yeni pazarlar arayışında çok başarılı oldu. Rakamlar da bunu gösteriyor. Türk meyve ve sebzelerinin kalitesi ve ihracatçının da çalışkanlığıyla ihracatta sıkıntı çekilmeyeceğini düşünüyorum." dedi.

Ürünlerin kalitesine güvendiklerini, hiçbir denetimden kaçmadıklarını dile getiren Seyyar, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki tüm ihracatçılarımızı uluslararası herhangi bir denetleme kurulundan veya her kıtadan bir ülkenin onay vereceği kurumlarla denetleyelim. Türk ihracatçısının alnı açık yüzü ak. Türkiye'deki yaş sebze ve meyve ihraç eden bütün firmaları bir denetleme kurumunun onayına sunalım ve bunu belli periyotlarda yapalım. Biz dünyadaki alıcılarının karşısına çıktığımız zaman 'sizin kurumlarınız bizi denetledi ve sonuç bu' diyebilelim."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler