Rusya ile "Enerji Anlaşmaları" Konya için de önemli

Rusya ile "Enerji Anlaşmaları" Konya için de önemli

Mavi Akım’da imzalar atılırken, çalışmaların hızla sürdürülmesine karar verilen Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Konya için de özel önem taşıyor. Üretilecek elektrik Konya’ya aktarılacak

Türkiye-Rusya ilişkileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı görüşmenin ardından enerji alanında atılacak adımlar ve ekonomi alanındaki kısıtlamaların kaldırılacağına yönelik açıklamalarla "tarihi öneme sahip" yeni bir sayfaya taşındı. Erdoğan ve Putin, iki ayda 3'üncü kez bir araya gelirken, uzmanlar, görüşmenin Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesiyle başlayan süreçte "yeni dönem için bir yol haritası" niteliğinde olduğunu belirtiyor. 

‘TÜRK AKIMI'NDA İMZALAR ATILDI

Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için hükümetler arası anlaşma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Aleksander Novak tarafından imzalandı. İki hattan oluşacak proje, toplam 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak. Hatlardan biri Türkiye'ye uzanacak ve Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacak. Diğer hattın ise Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanıyor. Anlaşma çerçevesinde, bu alanda iş birliğinin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğal gaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalınmıştı. Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi, ilk kez Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından duyurulmuştu. 

AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ'NDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Erdoğan-Putin görüşmesinde, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olma özelliği taşıyacak Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'ndeki çalışmalara tüm hızıyla devam edilmesi konusunda da görüş birliğine varıldı. Türkiye açısından sadece yeni nükleer güç anlamına gelmeyen proje ile aynı zamanda, yeni sanayi branşı da ortaya çıkacak. Proje, personel yetiştirme ve teknolojiyi de kapsıyor. Rusya'da halihazırda 200'ü aşkın Türk öğrenci eğitim alırken, gelecek günlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim de görecek.  Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin gerçekleştirilmesi için 2010 yılında Rusya Federasyonu ile hükümetlerarası anlaşma imzalanmıştı. Bu arada, Türkiye'nin gelecek yıllarda elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu nükleer enerjiden karşılaması hedefleniyor. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ KONYA İÇİN DE ÖNEMLİ

Türkiye için hayati öneme sahip Akkuyu Nükleer Santrali aslında santralden çok öte. Türkiye’nin nükleer teknolojiyle tanışması anlamına gelecek Akkuyu, ülkemizin dışa bağımlılığını da önemli ölçüde azaltacak. Büyüyen ve gelişen Türkiye’nin enerji ihtiyacı giderek artarken enerjide dışa bağımlılığı azaltmak adına proje büyük önem taşıyor. Projenin Konyaa’yı ilgilendiren önemi bir ayağı da bulunuyor. Son yıllarda sanayileşme yolunda dev adımlar atan ve “İkinci Marmara Havzası” hedefi doğrultusunda hızla gelişen Konya’nın enerji ihtiyacının bir kısmı da Akkuyu Nükleer Santralinden elde edilecek elektrikten karşılanacak. Akkuyu’da üretilecek elektrik, Gülnar, Mut, Karaman, Çumra üzerinden  Karatay’da son bulacak “380 Kv Akkuyu NGS-Konya 4 Enerji İletim Hattı” projesiyle Konya’ya ulaştırılacak. Proje kapsamında yapılması gereken kamulaştırmayla ilgili karar Bakanlar Kurulu tarafından da onaylandı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak çalışmalar başladı.

BİR CHP KLASİĞİ

Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali'nin 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yer alması kararını merkezi idareye bırakan komisyon kararını oy çokluğuyla onayladı. Oylama öncesi toplantıda tartışma çıktı. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın da olduğu Mersin Çevre ve Doğa Derneği üyeleri slogan attı. Nükleer karşıtları polis tarafından meclis salonundan çıkarıldı. CHP’nin köprü, baraj, havaalanı gibi her dev projede olduğu gibi bu Akkuyu’yu da engelleme çabaları sürpriz olarak karşılanmadı ancak tepki çekti.

M. Mustafa Özdemir-Memleket

 

380 KV AKKUYU NGS-KONYA 4 ENERJİ İLETİM HATTI

manset-yeni.jpg