Roman radyosu sevildi

Roman radyosu sevildi

Mersin'de yaşayan, farklı ve renkli bir kültüre sahip olan Romanlar'ın 5 ay önce kurdukları "Romano Vast" isimli radyo, 3 dilde yapılan yayınla ilgi görüyor- Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi Daylam:"Kısa zamanda yoğun bir izleyici kitlesine ulaşt

MERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Mersin'de yaşayan, farklı ve renkli bir kültüre sahip olan Romanlar'ın 5 ay önce kurdukları "Romano Vast" isimli radyo, 3 dilde yaptığı yayınla kısa süre önemli bir izleyici kitlesine ulaştı.

İnternet üzerinden yayın yapan radyo kanalı aracılıyla seslerini duyuran ve Türkçe'nin yanı sıra Romanes ve İngilizce yayın yapan Romanlar, yayın akışlarında söyleşilerin yanı sıra İspanya ve İtalya Romanlarının şarkılarına da programlarında yer veriyor.

Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdukları "Romano Vast" isimli radyonun kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Daylam, Roman dilinin unutulmaması konusunda radyonun önemli bir yere sahip olduğunu aktararak, "Türkçe, Romanes ve İngilizce dillerinde yayın yapıyoruz. Bunun dışında dünya Roman müziklerini yayınlıyoruz. Kısa zamanda yoğun bir izleyici kitlesine ulaştık. Sosyal medyadan ve telefon bağlantılardan iyi bir dinleyici kitlesine sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Çok büyük bir arşivimiz var. Yeri geldiğinde İspanya ve İtalya Romanlarının müziklerini de çalıyoruz. Türkiye'de yaşayan Roman sanatçılarımıza da yer veriyoruz." diye konuştu.

Radyoda hizmet veren Romanların gönüllülük esasına göre çalıştıklarını aktaran Daylam, şöyle devam etti:

"Roman deyince insanların aklına dans eden, raks eden insanlar geliyor. Bu konuda bilinmeyenler ve eksiklikler var. Biz bunun giderilmesi, kendimizi biraz daha iyi anlatmak, unutulmaya yüz tutmuş kültürümüzü ve dilimizi daha fazla alana yaymak için radyo ile büyük çaba sarf ediyoruz. Radyoda kanaat önderlerimizi ve vatandaşlarımızı yayına alarak kültürümüzü dinleyicilerimize aktarıyoruz. Yurt dışındaki güncel olayları telefon bağlantısıyla alıyoruz. Diğer illerdeki Roman dernekleriyle istişare halinde olup, çalışmalarımızı radyo kanalıyla bildirmeye çalışıyoruz. Türkiye'den Romanların sesi olmaya çalışıyoruz. Bu durum bizi sevindiriyor. Geri dönüşümler oldukça güzel. Dünyanın her yerinde izleyici kitlemiz sürekli artıyor. Roman radyosu sevildi."

- "Aldığımız geri dönüşümler bizi sevindiriyor"

Daylam, müzik dışında diğer programlara da yayın akışında yer verdiklerine işaret ederek, "Kendi kültürümüzün anlatılması ve Roman dilinin gelişmesi açısından radyo önemli bir etken oldu. Kültürümüz ve dilimizi yeni jenerasyona aktarılması noktasında da radyomuzun faydasını gördük. Aldığımız geri dönüşümler bizi sevindiriyor." şeklinde konuştu.

İnternetten yayın yaptıklarından dünyanın birçok yerinde dinleyici kitlesi olduğunu anlatan Daylam, "Süreç içerisinde Mersin Üniversitesindeki akademisyenler ve diğer uzmanların katkılarıyla radyomuzu geliştirdik. Yayında gazete haberlerine ve diğer illerde yaşayan Romanlarla yapılan söyleşilere de yer veriyoruz." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler