Rejim kuşatması altındaki Tıllıf beldesinde su sıkıntısı

Rejim kuşatması altındaki Tıllıf beldesinde su sıkıntısı

Suriye'de Hama ilinin güney kırsalında Esed rejiminin kuşatmasındaki Tıllıf beldesinde su sıkıntısı yaşanıyor- Belde sakinleri içme suyu fiyatlarının yüksek olması nedeniyle su ihtiyaçlarını kuyulardaki temiz olmayan sulardan gidermeye çalışıyor- Tıllıf Y

HAMA (AA) - Suriye’de Hama ilinin güney kırsalında Beşşar Esed rejiminin kuşattığı Tıllıf beldesinde yaşanan su sıkıntısının ardından yerel yöneticiler sorunun çözülmesi için acil yardım çağrısında bulundu.

Ülkenin orta kesiminde yer alan Hama’nın güney kırsalında muhaliflerin kontrolündeki Tıllıf beldesinde, evlere su sağlayan şebekenin en önemli parçası olan kuyudaki pompanın arızalanması nedeniyle 7 bin nüfusa sahip beldeye su dağıtımı yapılamıyor.

Tıllıflılar çareyi, beldedeki diğer kuyulardan ilkel yollarla çıkardıkları suları, plastik kaplarla evlerine taşımakta buluyor.

Belde Yerel Meclis Başkanı Ahmet Mirza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede içme suyu ihtiyacını karşılamakta zorlandıklarını söyledi.

Mirza, "Beldedeki tek bir kuyuda elektrikle çalışan pompamız teknik bir arıza yüzünden iki gündür çalışmıyor. Köyün içme su ihtiyacını karşılayan kuyudan su çıkartılamıyor." dedi.

Muhaliflerin kontrolündeki beldenin 5 yıldır Esed rejiminin kuşatması altında olduğunu belirten Mirza, beldeye uzun zamandır herhangi bir yardım kuruluşunun veya derneğin giremediğini kaydetti.

Mirza, "Arızalanan pompanın kuyudan çıkartılması masraflı olacak ne bizim ne de köylülerin bu masrafları karşılayacak gücü var." ifadelerini kullandı.

Tıllıf'ta elektriğin sürekli kesik olduğundan şikayet eden Mirza, "Günde sadece iki saatliğine elektrik geliyor. Dolayısıyla pompayı çalıştırmak için bir jeneratörümüz var ama bu da çok masraflı bir alet. Saatte en az 20 litre dizel yakıyor. Yerel Meclis olarak bu jeneratörü çalıştırmaya gücümüz yetmiyor artık. Hiçbir dernekten veya yardım kuruluşundan destek alamıyoruz. Onlara sesleniyoruz, bizleri dikkate alarak yardım etmelerinizi bekliyoruz." diye konuştu.

Belde halkının kendi çabaları ile kazdığı kuyulardan su ihtiyacını gidermeye çalıştığını dile getiren Mirza, "Ancak bu kuyulardaki sular temiz olmadığı için insanların sağlığı tehdit altında." dedi.

Yerel Meclis yetkililerinden İsmail Yusuf, pompanın bozulmasından dolayı beldede yaşanan su sorunun çözülmesini istediklerini yineledi. Yusuf, yerel meclisin bu sorunu çözmeye yetecek maddi imkanlarının olmadığını vurguladı.

- "Su fiyatları çok yükseldi, içecek su satın alamıyoruz"

Su şebekesindeki yaşanan sorunun ardından içecek su bulmakta zorlanan Tıllıflılar, çözümü beldedeki bazı kuyulardan çıkarttıkları sularda arıyor.

Belde sakinlerinden Muhammed Şaban, Tıllıf'ta su bulmakta zorlandıklarını ve su fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi olduklarını söyledi.

Şaban, "Bir metreküp su fiyatı 700 Suriye Lirası (yaklaşık 50 TL), her şey pahalandı. Su fiyatları çok yükseldi, içecek su alamıyoruz. Dolayısıyla gelip bu kuyudan çıkarılan sulardan eve götürüyoruz. Evden gelip içmek için iki kova su alıp gideceğim." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler