Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Silva Mersin'de

Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Silva Mersin'de

Portekiz Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile MTSO iş birliğiyle hazırlanan "Portekiz Cumhuriyeti Ülke Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirildi - Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Silva- "Türkiye ile Portekiz'in çok yakın bağları var. Ekonominin gelişmesi için bu yüks

MERSİN (AA) - Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Paula Leal da Silva, Türkiye ile Portekiz'in çok yakın bağları olduğunu belirterek, ekonominin gelişmesi için bu yüksek seviyedeki bağları daha da yükseltmek, ortak değerleri daha da geliştirmek istediklerini ifade etti.

Portekiz Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğiyle hazırlanan "Portekiz Cumhuriyeti Ülke Tanıtım Toplantısı" MTSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Ekonomik ilişkileri konuşmak için toplantıyı gerçekleştirdiklerini ifade eden Silva, "Türkiye ile Portekiz arasındaki bağı güçlendirmek için buradayım. Kültür, iki ülke arasında en büyük köprüdür. Sizleri Portekiz'e yatırım yapmaya davet ediyorum. Şirketlerinizle orada yatırım yapmanız hem Portekiz hem de iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemli. Türkiye ile Portekiz'in çok yakın bağları var. Ekonominin gelişmesi için bu yüksek seviyedeki bağları daha da yükseltmek, ortak değerlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Bugün amacımız Portekiz'i size getirmek. Portekiz'in ekonomisinin ve ticaretinin durumunu sizlerle paylaşmak. Ev sahipliği için hepinize teşekkür ediyorum." dedi.

Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Birimi Müsteşarı Colesta Mota ise 2009-2010 yıllarında Portekiz'in kriz yaşadığını ve bunun zorlu bir kriz olduğunu söyledi.

IMF'nin uygulamalarını istediği bir metodu takip ettiklerini dile getiren Mota,"Biz bu krizi atlattık. Şimdi dış ve mali dengelerimiz 2016'da iyileşme gösteriyor. Bütçe açığımızın 2016 sonunda 2,2'ye ulaşması bekleniyor. Ayrıca 2010'dan bu yana gayri safi yurt içi hasılada artış gözleniyor. Bununla birlikte işsizlik oranı düşüyor. İstihdam artıyor." dedi.

Mota, büyümelerini sağlayan durumun aslında ihracat trendini artırmaya yönelik faktörler olduğunu dile getirdi.

İhracatın gelişmesi ve çeşitlenmesi için çalışmalarına devam ettiklerini de aktaran Mota, şunları kaydetti:

"Daha çok Avrupa dışı ülkelere gerçekleştirdiğimiz ihracatlar var. Bu türlerin daha çeşitlendirilmesini istiyoruz. Ülkenin teknolojik profili gün geçtikçe daha da artıyor. Yüksek teknolojik ürünlerle ve katma değer ürünlerle çalışıyoruz. Bu sayede yatırım artıyor. Yatırım sadece endüstriyel değil, aynı zamanda Ar-Ge çalışmalarımız da var. Bu bağlamda Türkiye'ye benzer bir yolda ilerliyoruz diyebilirim. Biz ülkemizde çeşitli reformlar yapıyoruz rekabet gücünü artırabilmek için. Bunun için 2010 yılından beri yaklaşık 500'ün üzerinde önlem aldık. Bu reformlar sağlık, kamu ve eğitim gibi alanlarda oldu."

Mota, daha sonra Portekiz'in ekonomik yapısı hakkında slayt sunumu gerçekleştirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler