Özgür Gündem gazetesi yönetici ve yazarları hakkındaki dava

Özgür Gündem gazetesi yönetici ve yazarları hakkındaki dava

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 2'si tutuklu 9 sanığın, "devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak ve terör örgütü üyesi olmak" suçlarından yargılanmasına devam edildi- Tutuksuz sanıklar yazar Aslı

İSTANBUL (AA) - Kapatılan Özgür Gündem gazetesi yayın danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan ve yazar Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın, "devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak ve terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki dördüncü duruşmaya, tutuklu sanık İnan Kızılkaya ile tutuksuz sanıklar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Eren Keskin katıldı. Dava kapsamında sonradan tutuklanan Özgür Gündem gazetesinin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı'nın da tutuklu bulunduğu cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılımı sağlandı.

- Tutuklu sanık Kızılkaya hakkındaki 30 ayrı dosya birleştirildi

Duruşmada tutuklu sanıklardan Kemal Sancılı'nın, mahkemeye gönderdiği dilekçeyle savunması için duruşmada Kürtçe tercüman hazır edilmesi talebinde bulunduğu tutanağa geçirildi.

İsveç'te oturduğu anlaşılan tutuksuz sanıklardan Ragıp Zarakolu'nun ifadesinin, SEGBİS'le alınması için Adalet Bakanlığına yazılan yazıya henüz cevap verilmediği belirtildi.

Tutuklu sanık İnan Kızılkaya hakkında, İstanbul 13. ve 22. Ağır Ceza mahkemelerinde farklı sanıklarla beraber açılan 30 ayrı dava dosyasının Kızılkaya yönünden bu dava dosyasıyla birleştirildiği kaydedilen duruşmada, Kızılkaya'ya savunması soruldu.

Hazırladığı 4 sayfalık yazılı savunmayı okuduktan sonra mahkeme heyetine sunan Kızılkaya, "Ben Özgür Gündem gazetesinde 27 Mart 2016 tarihinden itibaren sorumlu yazı işleri müdürü olarak görev yapmaktaydım. Bu tarihten önce gazetede herhangi bir görevim yoktu. Gazete kapanana kadar da belirtmiş olduğum tarihten itibaren sorumlu müdür olarak görevime devam ettim." dedi.

Savcılık ifadesini kabul ettiğini beyan eden Kızılkaya, tahliye talebinde bulundu.

- "Yurt dışında ödül törenlerim var, adli kontrol kaldırılsın"

Savunması sorulan tutuklu sanık Kemal Sancılı ise "2015 yılının eylül ayından itibaren diğer imtiyaz sahibi ortaklar Mehmet Demir ve Nurhayat Altun, işlere vakit ayıramamalarından bana devretmek istediler. Ben de bu tarihten itibaren gazete kapanıncaya kadar firma bünyesinde yayın yapan gazetenin imtiyaz sahibi olarak bulundum.Tahliyemi istiyorum." diye konuştu.

Beyanda bulunan sanıklardan Aslı Erdoğan, hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talebinde bulunarak, "Zira yurt dışında ödül törenlerim var." dedi.

Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan, müvekkilinin 1 Nisan, 9 Mayıs ve 9 Haziran tarihlerinde yurt dışında 3 ayrı yerdeki etkinliklere katılıp ödül alacağını belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Tutuksuz sanık Necmiye Alpay da aynı talebi dile getirdi.

Sanık Eren Keskin ise hakkında 140'dan fazla dava olduğunu hatırlatarak, mesleğini icra ederken zorladığını belirterek, adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını istedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'nın, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut deliller olması ve kaçma şüphesi bulunması gerekçeleriyle bu hallerinin devamına hükmetti.

Yurt dışına çıkış yasağı ile imza verme zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması taleplerini yargılamanın geçirdiği safahatı dikkate alarak reddeden heyet, sanıklardan Necmi Alpay yönünden İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasının bu dava dosyasıyla birleştirilmesi konusunda muvafakat verilerek mahkemeye yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Heyet, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu savcılarından Umut Tepe tarafından hazırlanan iddianamede, Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Aykut "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, Aslı Erdoğan ve yazar Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17 yıl beşer aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Söz konusu gazetenin yayın politikasının "Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik düzenini değiştirmek, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek" olduğu belirtilen iddianamede, terör örgütü PKK ve KCK'nın yöneticilerinin görüşlerine yer verilerek, gazetede terör örgütünün propagandasının yapıldığı aktarılıyor.

İddianameyi kabul eden İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 23 Kasım'da verdiği kararla, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın, "devletin birliği ve ülkenin bütünlüğü bozmak" suçundan tahliyesine, "terör örgütü üyesi olmak" suçundan ise tutukluluk halinin devamına hükmetmişti.

Davanın 29 Aralık 2016 tarihli ilk duruşmasında, tutuklu sanıklar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Bilir Kaya'nın tahliyesine karar verilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler