Özel Akademi Konya Hastanesi’nde lazer epilasyon

Özel Akademi Konya Hastanesi’nde lazer epilasyon

Son yıllarda daha iyi bir görünüm için kadın-erkek herkesin en çok rağbet ettiği uygulamaların başında lazer epilasyon geliyor.

 

Son yıllarda daha iyi bir görünüm için kadın-erkek herkesin en çok rağbet ettiği uygulamaların başında lazer epilasyon geliyor. Günümüzde erkeklerin de kişisel bakımlarına en az kadınlar kadar önem vermesi lazer epilasyona rağbeti artırdı. Fakat yaptıranların da yaptırmaya niyetlenenlerin de kafası karışık: “Acaba gerçekten sağlıklı mı?”

Lazer epilasyonu sadece güzellik amaçlı kullanılan bir araç olarak görmemek gerektiğinin altını çizen Özel Akademi Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hamiyet Solmaz, vücuttaki kılların zaman zaman Bakteri, kötü koku, mantar ve kıl dibi iltihapları gibi hastalıklara neden olduğunu ifade etti.

Hastalık riski taşıyan bölgelerdeki kılların yarardan çok zarar verdiğini söyleyen Solmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle genital bölge ve bacaklarda gelişen kıl kökü iltihaplanmaları, ancak kılların ortadan kaldırılmasıyla minimize edilebilmektedir. Kadınlarda yüzde görülen aşırı tüylenmelerin yol açtığı psikolojik sorunlar da göz ardı edilmemeli, bu tür hastalar mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilip uygun tipte lazer cihazı ile tedavi edilmelidir”

LAZER EPİLASYON SIRASINDA VÜCUDUMUZA NASIL BİR İŞLEM UYGULANIYOR?

Cilde paralel demetler hâlinde gelen ışık, bir noktada odaklaşıp ısı etkisi yapıyor. Sıcak, kıl üreten hücreleri hasara uğratıyor. Buna fototermal etki deniyor. Yapılan işlem tüy kökündeki melanin pigmentini patlatmaya yarıyor. Trilyonlarca hücreden meydana gelen insan vücudu için bir miktar hücre ölümü ileride sorun çıkarmıyor. Çünkü ağda, sir ağda, cımbız gibi kökten alım yöntemlerinde şiddetli çekme sebebiyle de hücreler ölüyor, dokuda sıvı birikebiliyor, uygunsuz ortamlarda yapıldığında da enfeksiyon riski ortaya çıkıyor. Üstelik tüm bunlar bir ya da birkaç kez değil, ortalama her ay yaşanıyor.

ACISIZ MIDIR?

 Lazer epilasyon tamamen acısız bir yöntem değildir. İşlem sırasında tüylerin cımbızla çekilmesine benzer bir acı hissedilir. Ancak lazer, soğutucu ile birlikte kullanıldığından, derinin ısınmasına bağlı ağrı-acı meydana gelmez, derinin üst kısmı korunmuş olur.

İSTENMEYEN TÜYLERDEN KAÇ SEANSTA KURTULUNUR?

Vücut kıllarının lazer yöntemiyle ortadan kaldırılabilmesi için bölgeden bölgeye değişmekle birlikte 4-10 seansa ihtiyaç var. Yüz bölgesinde 8-10 seans, vücutta ise 5-6 seansta tatmin edici sonuçlar alabildiğimizi söyleyebiliriz. Ancak tedavide kişiden kişiye farklılıklar olabileceği unutulmamalıdır.

LAZER EPİLASYONLA KALICI SONUÇLAR MÜMKÜN MÜ?

Kullanılan lazer türüne göre değişmektedir. Alexandrite, Diod ve ND-YAG Lazerde  sonuçlar kalıcı iken IPL Lazer ile kıllarda 3 ila 10 yıl sonunda tekrarlama görülür. En iyi cevap alınan yerler ise koltuk altı bölgesidir. Çünkü buradaki kıllar kol ve yanağa göre daha kalın ve köklüdür. Lazer ışığı koyu pigmentleri üzerine çekmek üzere programlandığı için uygulama etkin sonuç verir. 5-10 yıl içinde öldürülen hücrelerin bir kısmı tekrar canlansa da tamamen geri dönüş yaşanmaz

LAZER EPİLASYON YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Lazer epilasyon yaptırırken, uygulamanın ne kadar ucuz olduğu değil, uygulanan merkezde oluşabilecek aksi durumları yönetebilecek uzman hekimin her zaman orada olup olmadığı, hijyen kurallarına ne kadar dikkat edildiği gibi konular çok önemlidir. Ayrıca kullanılan cihazın FDA onayı olup olmadığı da mutlaka öğrenilmelidir.

LAZERİN VÜCUDA ZARARI VAR MIDIR?

Bugüne kadarki araştırmalar lazer epilasyon tedavisinin kalıcı bir zarar oluşturmadığını göstermektedir. Yoğun lazer ışığı cildin 1-5 milimetre derinliğine ulaşabilir. Bu nedenle yağ bezlerine ve lenf bezlerine zarar vermez. Herhangi bir birikici etkisi ve kanserojen etkisi yoktur. Lazer tıpta birçok alanda da kullanılmaktadır. Ehil ellerde, doğru vakalarda ve doğru dozlarda kullanıldığında son derece güvenlidir.

LAZER EPİLASYON NEDEN HEKİM  KONTROLÜNDE YAPMALI?

Cilt tipine uygun yapılmayan epilasyonlarda sıklıkla yanma ve kalıcı lekeler görülür. Lazer ışığı koyu renge duyarlı olduğu için esmer tenlilerin derisini de kendine çeker. Ancak biz hekimlerin cilt tipi, ten rengi, derinin kalınlığı, kılın rengi ve çapına göre yaptığımız ayarlar sayesinde olası tüm hasarlar ortadan kaldırılır.