"Önemli bir tehlike önlendi"

"Önemli bir tehlike önlendi"

TMMOB ÇMO Başkanı Etike:- "Biz eğer bu başvuruyu yapmış olmasaydık, o yıkım (Havagazı Fabrikası'ndaki yıkım işlemi) tıpkı mahallelerdeki binalar nasıl yıkılıyorsa o şekilde yapılacaktı. Bütün asbest etrafa yayılacaktı ve hiç kimsenin de bundan haberi olma

ANKARA (AA) - MELİKE KINACI - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Erkin Etike, Ankara Maltepe'deki Havagazı Fabrikası'ndaki yıkım işlemine ilişkin,

Etike, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maltepe Havagazı Fabrikası'nın Ankara'nın sanayisi için önemli örneklerden biri olduğunu, buranın yıkılması yerine müzeye dönüştürülmesini arzu ettiklerini söyledi. Etike, bu önerinin daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığınca da Ankara Büyükşehir Belediyesine iletildiğini belirtti.

Söz konusu binada 350 ton asbest içeren malzeme olduğunu saptadıklarını aktaran Etike, asbestin insan sağlığı için oluşturabileceği tehlikeyi göz önünde bulundurarak asbestli bölgelerin yıkım sürecinin gerektirdiği şartları saptadıklarını ve bu konuyu gündeme getirdiklerini ifade etti.

- "Tehlike alarmını belediyenin önlem alması için verdik"

Etike, 25 Şubat Cumartesi günü yıkımın başladığını öğrendikten sonra acil olarak, gözlem amacıyla bölgeye gittiklerini ileterek "Büyük bir tehlike alarmı vermek gerektiğini düşündük. Bu tehlike alarmını niye veriyoruz? Kesinlikle paniğe yol açmak için değil. Bu tehlike alarmını, bölgede halk sağlığı, yaşayan ve çalışan insanların, okula giden öğrencilerin bu işlemin zararlarından etkilenmemeleri için belediyenin önlem alması için verdik." diye konuştu.

Çalışılan ve asbest yayılan yerde, asbest oranının mevzuatın öngördüğü sınırların altında mı yoksa üstünde mi olduğunu ölçmediklerini çünkü ölçümün doğrudan yıkımın gerçekleştiği noktada yapılmadığını ileri süren Etike, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ama şu kesindir ki Sayın Belediye Başkanının söyleminin aksine, oradaki yıkım süreci sonucunda çevreye bir miktar asbest yayılımı olmuştur. Bu, bizim raporumuzda saptandı. Bunu raporla da saptadıktan sonra artık hiçbir şüphemiz kalmadı ve hemen Ankara İdare Mahkemesine gittik. Ankara İdare Mahkemesi de yıkımı, belediyenin savunması verilene kadar durdurdu."

Mahkemenin aldığı durdurma kararının ardından Büyükşehir Belediyesinin, yıkım devam ederse gerekli önlemleri alacağını dile getiren Etike, şöyle konuştu:

"Meslek odaları burada kamu tarafından, anayasa ve yasalar tarafından kendilerine verilmiş görevleri yaptılar. Biz eğer bu başvuruyu yapmış olmasaydık, o yıkım tıpkı mahallelerdeki binalar nasıl yıkılıyorsa o şekilde yapılacaktı. Bütün asbest etrafa yayılacaktı ve hiç kimsenin de bundan haberi olmayacaktı."

Yıkımın tekrar başlaması durumunda, teknik gerekliliklere uyularak dünya standartlarında ve Türk mevzuatının da gerekleri yerine getirilerek gerçekleştirilirse bir sağlık sorunu doğmayacağını ileri süren Etike, yıkım işleminin tamamen iptal edilmesi halinde de söz konusu bölgenin bir tehlike kaynağı olarak görülemeyeceğini iddia etti.

- "Firmaların Bakanlıktan yeterlilik almış olması gerekir"

Ankara Büyühşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yaptığı açıklamada, havagazı fabrikasındaki yıkım ekibinin başındaki isim olarak tabir ettiği Uzman Mühendis Rahmi Baysal da yıkım alanında yaptığı açıklamada, bölgede asbest yayılımı olmadığını, ölçüm yaptırdıklarını söyledi.

Baysal, TMMOB tarafından yaptırıldığı ifade edilen ölçümün hangi firmaya yaptırıldığının ve raporlarının açıklanmasını isteyerek ölçüm yapan firmaların Bakanlıktan yeterlilik ve ön yeterlilik almış olması gerektiğini dile getirdi.

Söz konusu alanın havagazı fabrikası olmadığını, "kentteki ilk elektrik üretim tesisini besleyen buhar kazanların bulunduğu yer" olduğunu vurgulayan Baysal, "Havagazı olarak kamuoyu yanlış bilgilendirildi. Kasıtlı olabilir bu. Biz buradaki buhar kazanlarının asbestlerini temizleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :