Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Onuncu Kalkınma Planı kapsamındaki Öncelikli Dönüşüm Programlarına ilişkin ikinci grup eylem planları, Kalkınma Bakanlığının internet sitesinde yayımlandı

ANKARA (AA) - Onuncu Kalkınma Planı kapsamındaki Öncelikli Dönüşüm Programlarına ilişkin ikinci grup eylem planları Kalkınma Bakanlığının internet sitesinde yayımlandı.

İkinci grup eylem planlarına ilişkin bilgi notunda, kamuoyuyla üç grup halinde paylaşılması planlanan söz konusu programların birinci grubunun 6 Kasım'da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandığını anımsatıldı. İkinci gruptaki eylem planlarının ülkenin yüksek ve istikrarlı büyüme hedefine yönelik Kalkınma Planı döneminde sürdürülecek öncelikli yapısal reform uygulamalarını içerdiği belirtilerek, bu grup içerisinde yer alan "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı Eylem Planı"nın ayrıca açıklanacağı ifade edildi.

Türkiye ekonomisinin kapsamlı bir şekilde uygulamaya konulan yapısal ve düzenleyici reformlar sayesinde makroekonomik düzlemde önemli bir dönüşüm süreci yaşadığı vurgulanarak, bununla birlikte, gelişmiş ülkelere yakınsama sürecinin hızlandırılması ve kalıcı bir şekilde yüksek gelir seviyesine çıkılması için bazı alanlarda yapısal reform ihtiyacı bulunduğu kaydedildi.

Yurt içi tasarruf oranının düşük olduğuna işaret edilerek, ekonomik büyümenin dış kaynağa duyarlı olduğu belirtildi. Fiziki ve beşeri kaynakların hızla sanayi sektörlerinden üretken olmayan alanlara yöneldiğine işaret edilerek, şöyle devam edildi:

"Kaynaklarımızın üretken alanlara yönlendirilerek sanayileşmenin hızlandırılması uzun dönem hedeflerimizin gerçekleştirilmesi açısından hayati önemi haizdir. Bu durum, hem dış ticarette rekabet gücümüzü artıran hem de istihdam yaratan, üretim odaklı bir büyüme yapısını hayata geçirmeye yönelik makroekonomik politika uygulamalarını gerekli kılmaktadır. Ekonomik büyümenin hızlandırılmasında, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve beraberinde gelecek yatırım artışları önemli olmakla birlikte, bu yatırımların sağlıklı bir şekilde finanse edilmesi de büyümenin istikrarlı ve yüksek bir şekilde devam etmesi için gerekli görülmektedir. Dolayısıyla, kaynakların toplanması ve etkin bir şekilde dağıtılmasını sağlayan, küresel piyasalarla entegre ve uluslararası alanda hizmet ihraç edebilen bir finans sektörünün oluşması önem arz etmektedir. Ayrıca, son yıllarda alınan önlemlere rağmen kayıtdışı ekonomi ile mücadele, ekonomik ve sosyal birçok konuya katkısı nedeniyle önemini korumaktadır."

2. Grup Öncelikli Dönüşüm Programları şöyle:

- Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı

- Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı

- İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı

- Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı

- Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı

- İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı

- İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı

- Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı (Ayrıca açıklanacak)

3. Grup Öncelikli Dönüşüm Programları şöyle:

- İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı

- Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı

- Nitelikli İnsan Gücü için Çekim Merkezi Programı

- Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı

- Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı

- Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Programı

- Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm Programı

- Kalkınma için Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı

Kaynak:Haber Kaynağı