Nuri Şimşekler'e yeni görev

Nuri Şimşekler'e yeni görev

S.Ü. Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezi eski Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler Tahran Büyükelçiliği Kültür Ateşeliği görevine atandı.

TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi de olan Şimşekler Mevlana ve eserleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyordu.

NURİ ŞİMŞEKLER KİMDİR?

25 Ekim 1964 tarihinde Konya"da doğdu. İlk, Orta ve Lise (Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü) tahsilini burada tamamladı.

1983-84 öğretim yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı"na girdi. 1987 yılında mezun oldu; lise ve üniversite yıllarında 3 amatör kulüpte futbol oynadı.

1987-88 yılları arası Sabah Gazetesinin Konya temsilciliğini yürüttü; siyasi, sosyal, emniyet ve spor haberleri yaptı.

1988-89 yılları arasında Ankara"da Genelkurmay Başkanlığı"na bağlı olarak “Farsça Mütercim - Tercüman” sıfatıyla Yedek Subaylık görevini tamamladı.

1989 yılı Aralık ayında Selçuk Üniversitesi"nde açılan sınavı kazanarak Fen-Edebiyat Fakültesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı"nda “Araştırma Görevlisi” olarak vazifeye başladı (1 Mart 1990).

1992 yılında S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü"nde Yüksek Lisansını tamamladı.

1 Mart 1995 tarihinde Bölüm Başkanlığının uygun görmesiyle “Öğretim Görevlisi” kadrosuyla görevlendirildi.

1998 tarihinde de S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü"nde Doktorasını tamamladı.

2 Ağustos 1999 tarihinden itibaren ise aynı Anabilim Dalında “Yardımcı Doçent Doktor” olarak görevine devam etmekte; Lisans derslerinin yanı sıra Yüksek Lisans ve Doktora derslerini de yürütmektedir.

Mayıs 2005 tarihinde Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Mevlâna Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulması çalışmalarını yürütmekle görevlendirildi. Adı geçen Merkezle ilgili olarak hazırladığı dosyalar 16 Haziran 2004 tarihinde Selçuk Üniversitesi Senatosunda kabul edilerek Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK)"na gönderildi. YÖK"ün 11 Mart 2005 tarihinde yaptığı Genel Kurul toplantısında Merkezin açılması kabul edildi ve 25818 Sayı ve 17 Mayıs 2005 tarihli Resmi Gazete"de Yönetmeliği yayınlanarak yürürlüğe girdi. 8 Haziran 2005 tarihinde Rektör Prof.Dr. Süleyman OKUDAN tarafından kurucu Müdür olarak görevlendirildi. Halen bu görevini ve Fen-Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyeliğini devam ettirmektedir.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ilan edilen “2007 Mevlâna Yılı” nedeniyle TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan “İcra Heyeti”nde üye olarak görev almakta, talep edildiği ölçüde Bakanlığın konu ile ilgili çalışma ve etkinliklerine katkıda bulunmaktadır. Yine Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında yaptırılan Mevlâna çizgi filminde ve TRT tarafından hazırlıklarına 2006 yılından başlanıp 2007 yılında tamamlanarak yayınlanan Mevlâna Belgeselinin de danışmanlığını yapmıştır.

Akademik çalışmalarının büyük bir bölümünü Mevlâna, eserleri, fikirleri ve Mevlevî Kültürü üzerinde yapan Dr. Şimşekler"in bu konularla ilgili 5 kitabı, bilimsel ve popüler dergilerde yayınlanmış 40"ı aşkın makalesi, yurt içi ve dışında sunduğu 20 bildirisi, 2"si ortak çalışma olmak üzere Konya ve İstanbul"da 3 Sergisi, Selçuk Üniversitesi Televizyonu ÜNTV"de yapımını ve sunuculuğunu üstlendiği 30 Bölümlük “Mevlâna"dan Damlalar” (2000) adlı bilgilendirme programı ve yurt içinde verdiği 20"den fazla Konferansı bulunmaktadır. Dr. Şimşekler bu çalışmalarından ve Konya kültür ve edebiyatına yaptığı katkılarından dolayı iki ödül ve birçok plaket almıştır.

Farsça dışında orta derecede Almanca ve az derecede Arapça bilen Dr. Şimşekler evli ve dört çocuk babasıdır.