Nikah’ta ikilik ortadan kalkacak

Nikah’ta ikilik ortadan kalkacak

Konya Sivil Toplum Kuruluşlar Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, TBMM‘de görüşülmekte olan ”Müftülere nikah kıyma yetkisi” hakkındaki basın açıklaması yaptı.

Yeni düzenlemeyle müftülerin nikah kıyma yetkisi hakkındaki olumsuz değerlendirmelere katılmadıklarını ifade eden Görgülügil, “Konya STK Platform Başkanlığı olarak; nikahın inancımızda ve kültürümüzde ibadet sayıldığını biliyoruz, müftülerin nikah kıymasını doğal bir sonuç olarak değerlendiriyoruz, Yapılacak yeni yasal düzenlemenin bir olgu ve vaka sonucu oluştuğunu ve geç kaldığını düşünüyoruz,“İnsanlar nikah memuru karşısında nikahlarını kıydıklarında dini nikah kıydırma ihtiyacı duyuyordu. Yapılan araştırmalarda remi nikahtan sonra dini nikah kıyanların oranı yüzde 80’i geçtiği oluyor. Yani resmi nikahı kıydıran aileler imam nikahı da kıydırıyor. Dolayısıyla siyasi iktidar; bu ikiliği ortadan kaldırmak için böyle bir uygulamaya gidiyor. Şu an Müftüde devletin bir memuru ise, nikah emurunun yaptığı işi, vatandaşın isteği üzerine yerine getirebilir” kanaatindeyiz” dedi.

EVLİLİK ÇAĞINA GELMEYEN EVLENEMEZ!

Müftülüklere verilecek olan yetkiyle bazı çevrelerin küçük yaştaki kızların evlendirilmesinin önü açılacak söyleminin mümkün olmadığını belirten Görgülügil, “Aksine önünün kesileceğini düşünüyoruz. “Bazı kesimlerin gereksiz yere gösterdiği tepkiler gibi, Küçük yaştaki kızların evliliklerin önü açılacak ya da evliliğe hazır olmayanların evlenmelerin önü açılacak diye bir şey söz konusu değildir. Müftülüklerimiz devlet makamlarıyla koordineli çalışarak bu görevi yerine getirecek. Gizli saklı bir köşede istismara ve mağduriyetlere yol açan bu uygulamaların önüne geçilmiş olacaktır” diye konuştu.

LAİKLİKLE ALAKASI YOK

“Nikahın laiklikle bir alakası olmadığını, ifade ediyoruz, dünyanın en laik ülkelerinde kiliselerde nikah kıyıldığını biliyoruz, Müftülerin nikah kıymasında korkulacak bir durum yoktur” diye konuşan Görgülügil, “Bugün dünyanın en laik ülkelerinde bile nikahlar kiliselerde papazların önderliğinde kıyılıyor. Orada laiklikte elden gitmiyor. Laikliği ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim değildir. Tamamıyla yaşanılan  bir olgudur, ve  toplumun genelinin bir talebidir, Bu uygulamada merdiven altı olarak devam eden bir hususu resmileştirmiş oluyor. Yasal bir boyut kazandırılıyor. İsteyen müftülüklere nikahını kıydırır isteyen nikah memuru önünde kıydırabilecek” dedi.

İKİLİĞİ ORTADAN KALDIRACAK

Müftülerin nikah kıymasıyla ikiliğin ortadan kalkacak ve vatandaşların işinin kolaylaşacağını düşündüklerini dile getiren Görgülügil, “Yasal ve caiz olmayan bazı birlikteliklerinde önünün kesileceğine işaret ediyoruz, Dinimiz; nikahın ilan edilmesini emrediyor,“Din tarafların evlenmesine bir engel olup olmamasına bakar. Peygamberimiz, nikahı mescitlerde ilan ediniz demiştir. Bu mescitlerde eskiden insanların toplandığı yerler olması nedeniyledir. Nikahın mescitte kıyılma zorunluluğu yoktur. Her yerde kıyılabilir. Evlenmelerine mani olmayan kişilerin iki şahit huzurunda gerçekleştirdikleri  bir akdin adıdır” şeklinde konuştu.

DİN DEVLETİ DEDİĞİNİZ NEDİR?

Bazı çevrelerin müftülere nikah yetkisi verilmesiyle Türkiye’nin adım adım din devleti olacağını söylemlerine itibar etmediklerini söyleyen Görgülügil, “Din devleti dediğiniz nedir? İsrail bir din devletidir. İslam, tabela Müslümanlığına ve tabela devletine karşıdır”  “Dinde önemli olan içinin nasıl doldurulduğudur. Eğer bir yönetim adalet ve hakkaniyet esasları üzerine oturuyorsa bunun adının ne olduğu önemli değildir” “Bir şeyin yanında din olması korkulacak bir şey değildir. Din, dürüstlük, temizlik, çalışkanlık ve üretkenliktir.  Dolayısıyla başına din koyup korkmaya gerek yoktur. Ramazan’da oruç tutunca din devleti mi oluyor? Bunlardan korkmaya gerek yok. Din, İnsanlık içindir, insanlığın dünyasını cennete çevirmek içindir. Bu vesileyle din düşmanlığı yapmak isteyen çevreler, dürüst olmalılar. Demokraside madem halkın ve kamuoyunun eğilimi önemli o zaman vatandaşa dini nikah talepleri de dikkate alınmalıdır, bu konuda yapılacak yasal düzenlemeye destek veriyoruz” dedi