Nijerya'nın emekçi kadınları hem okuyor hem ailelerine bakıyor

Nijerya'nın emekçi kadınları hem okuyor hem ailelerine bakıyor

Nijerya'da temizlik firmasında çalışan Mue:- "Hem çalışmak hem de çocuklarıma bakmak çok zor, çünkü kazandığım paradan çocuklarımın okul masraflarını karşılıyorum, onun dışında kira ve gıda gibi temel ihtiyaç malzemelerini karşılamaya çalışıyorum" - Nijer

ABUJA (AA) - ADAM ABU BASHAL / GÖKHAN KAVAK - Dünya genelinde "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" kutlanırken, Nijerya'da bir temizlik firmasında işçi olarak çalışan Evangeline Mue ve Blessing Omeje hem ailelerininin geçimini sağlıyor hem de eğitimlerini sürdürüyorlar.

Afrika'nın en fazla nüfusa sahip ülkesi Nijerya'da etnik çatışmalar, terör, salgın hastalıklar ve kıtlık en çok kadın ve çocukları vuruyor. Ülkedeki milyonlarca kadın kırsal alanlarda çocuklarının karınlarını doyurmak için mücadele ederken şehir merkezlerindeki kadın işçiler cüzi ücret karşılığında gün boyu zor işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

2 çocuk annesi Mue, Nijerya'daki binlerce kız gibi liseden sonra ailesinin geçimini sağlamak için çalışmak ve okulunu yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Başkent Abuja'da yaşayan Mue, yıllardır garsonluk ve satış elemanı gibi farklı alanlarda çalışarak ailesine bakıyor.

Son olarak bir temizlik firmasında işe başlayan Mue, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hem çalışmak hem de çocuklarıma bakmak çok zor, çünkü kazandığım paradan çocuklarımın okul masraflarını karşılıyorum, onun dışında kira ve gıda gibi temel ihtiyaç malzemelerini karşılamaya çalışıyorum." dedi.

Mue, eşi ile boşandığını açıklayarak "Çocukların babası keşke ayda az miktar para gönderebilseydi iyi olurdu ama hiç göndermiyor. O nedenle çocuklara ben bakmak zorunda kalıyorum. Bugün bu çocuklara bakabiliyorsam Allah'a şükrediyorum." ifadelerini kullandı.

- "Kadınlar Günü ile Anneler Günü'nü aynı şey olarak biliyorum"

Nijeryalı Mue "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" ile ilgili bir bilgisinin olmadığını belirterek, "Kadınlar Günü'nü bilmiyorum ve Anneler Günü ile aynı şey olarak zannediyordum." dedi.

Nijerya'da bir kadın olarak çalışmanın zor olduğunu ifade eden Mue, en büyük hayalinin üniversitesini tamamlayıp daha iyi bir hayat yaşamak olduğunu vurguladı.

Mue, hayatının kendisine çok fazla ders verdiğini vurgulayarak, "Hayatımda yaşadığım zorluklar bana geleceğim için çok şey yapmam gerektiğini hatırlatıyor. Özellikle kadınlar maalesef daha fazla zorlukla karşılaşıyorlar." ifadelerini kullandı.

- Hem okuyor hem de ailesine bakmak için çalışıyor

Nijeryalı diğer bir işçi kadın Blessing Omeje de çalışarak kazandığı para ile hem okuluna devam etmeye çalışıyor hem ailesine bakmak zorunda kalıyor.

Liseyi bitirdikten sonra maddi sıkıntılar nedeniyle üniversiteye gidemeyen Omeje, çalışmak zorunda olduğu için uzaktan eğitim ile üniversiteye başladı.

Omeje, "Farklı yerlerde çalıştım, çalışarak kazandığım parayı eğitimim için harcıyorum, hem de annem vefat ettiği için babama ve kardeşlerime bakıyorum." dedi.

Çalıştığı için eğitimine uzaktan eğitim ile devam ettiğini dile getiren Omeje, işinden arta kalan zamanlarda, öğle aralarında ve akşamları eve gittiğinde ders çalıştığını sözlerine ekledi.

36 yaşındaki Omeje, "Nijerya'daki çalışma şartları bir kadın için çok zor ama idare etmek zorundayım. Çünkü yaptığım işlerde kazandığım az parayla hem okulumun ihtiyaçlarını karşılıyorum hem de aileme bakmak zorundayım." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :