Arkeolojik kazılar devam ediyor

Arkeolojik kazılar devam ediyor

Neolitik dönem yerleşim yeri olan Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük'te bu yılki kazı çalışmaları düzenlenen etkinlikle başladı.

Çatalhöyük Kazı Başkanı İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında 17 yıldır devam eden çalışmaların bu yılki bölümünün başlaması nedeniyle, kazı alanında bir tören düzenlendi.

Programa, Prof. Dr. Ian Hodder'in yanı sıra, Çumra Belediye Başkanı Yusuf Erdem, Türkmencamili Belediye Başkanı Sabri Sarılar, Okçu Belediye Başkanı Ali Tokgöz, Arıkören Belediye Başkanı Sami Bilgi, MHP Çumra İlçe Başkanı İlhami Alkan, çoğunluğu yurt dışından gelen kazı ekibi ve belediye personeli katıldı.

Çumra Belediye Başkanı Yusuf Erdem, törende yaptığı konuşmada, araştırmacı ve arkeologların medeniyetin beşiği olan Çumra'ya 26 farklı ülkeden geldiğini belirtti.

Çumra ilçesinin dünya tarihinde hak ettiği yeri alması için bu tür çalışmalara her zaman destek olacaklarını ifade eden Erdem, ''Prof. Dr. Ian Hodder'a gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Tertip ettiğimiz bu program ile araştırmacıların yapacakları kazı çalışmalarına eğlenceli bir başlangıç yapmalarını sağladık'' dedi.

Programda, kazı ekibinde bulunan 100'den fazla araştırmacı ve arkeolog, müzik eşliğinde eğlendi.

Çatalhöyük kazısı, Boing, Shell ve Koç Holding sponsorluğunda devam ediyor. Burada elde edilen bulgular ışığında, 9 bin yıl önce, insanoğlunun yerleşik hayata geçtiği ve ilk tarımsal faaliyetlere başladığı dönem hakkında daha fazla bilgiye ulaşılmaya çalışılıyor.

Çatalhöyük'te kurulan laboratuvarlarda, Neolitik dönemli ilgili hemen her alanda eş güdüm içinde bilimsel çalışmalar ve detaylı analizler yapılıyor. Bu çalışmalar, dünya arkeoloji çevrelerince yakından takip ediliyor.

Çatalhöyük'te bugüne kadar yapılan kazılarda ortaya çıkarılan iskeletler, takılar, mühürler, heykelcikler, topraktan yapılan kaplar, tarım ve av malzemeleri, Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Konya'daki müzelerde sergileniyor.