Mavi Tünel alanı nasıl kamulaştırılacak

Mavi Tünel alanı nasıl kamulaştırılacak

"Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel İnşaatı Projesi Kamulaştırma Alanındaki Arazilerin Gelirleri ve Birim Arazi Değerlerinin Araştırılması" toplantısı yapıldı

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından yürütülen "Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel İnşaatı Projesi Kamulaştırma Alanındaki Arazilerin Gelirleri ve Birim Arazi Değerlerinin Araştırılması" ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

Toplantıya Konya Vali Yardımcısı Nadi Kılıçarslan, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Faruk Dügen, yetkililer ve öğrenciler katıldı. Toplantıda hazırlanan raporu açıklayan Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Harun Tarnıvermiş, yeni bir bölüm olduklarını ve Türkiye'deki kamusallaştırma ile ilgili yanlışları önlemek adına kurulduklarını belirterek, "Türkiye'de gayri menkullerin değerlemesi konusunda bir merkez maalesef yok. Çeşitli kurumlardan alınan bilgilerin toplandığı bir yerde yok. Biz bu açığı kapatmak ve kamulaştırma konusunda danışmanlık hizmeti vermek için bu bölümü kurduk. Çünkü kamulaştırma konusunda Türkiye'de çok yanlışlar yapılıyor" dedi.

 

Yapılan bu yanlışlar nedeniyle yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmaktan çekindiğini de dile getiren Doç. Dr. Harun Tanrıvermiş, "Yabancılar Türkiye'de arazi satın almayı karanlıkta atılan kurşunun hedefi tutturabilmesi gibi görüyor. Yani belirsizliklerle dolu bir süreç. Türkiye'de kamulaştırma bedelini çoğunlukla mahkemeler kararlaştırıyor. Bu çok yanlış bir uygulama. Mahkemenin belirlediği piyasa bedeli çoğunlukla tartışmalara yol açabiliyor. Çünkü değerlendirmesi objektif olamıyor. Bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde 2 bini aşkın dava var ve sonuçlanan 38'ini Türkiye kaybetti. Bu davalar nedeniyle İstanbul'da bulunan 398 metrekarelik alan için 2 milyon YTL tazminat ödedi. En büyük yanlışlardan biriyse acele kamulaştırma yapılması. Kanuna göre, bu olay sadece savaş hali durumunda ve Bakanlar Kurulu'nun aciliyet dediği durumlarda olabiliyor. Bizde ise işi aceleye getirmek için hemen kamulaştırma uygulanıyor ve bedeli çok yüksek oluyor. Bunun önüne geçmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

iha