MÜSİAD, Afrika ülkelerinin ticaret ataşelerini ağırladı

MÜSİAD, Afrika ülkelerinin ticaret ataşelerini ağırladı

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Bostan: - "Afrika pazarının içerisinde yer alan ülkelerde, Türkiye'deki şirketlerimizi oralara taşıyarak, o ülkelerde fuarlar organize etmek istiyoruz. Bu fuarlarla beraber hem kendi ülkelerinde hem de üçüncü ülkelerde ortak

ANKARA (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, bu sene kurdukları Müstakil Fuarcılık AŞ ile en büyük hedeflerinin Afrika pazarı olduğunu belirterek, "Afrika pazarının içerisinde yer alan ülkelerde, Türkiye'deki şirketlerimizi oralara taşıyarak, o ülkelerde fuarlar organize etmek istiyoruz. Bu fuarlarla beraber hem kendi ülkelerinde hem de üçüncü ülkelerde ortak iş birliği içerisinde olmak için yoğun bir çaba göstereceğiz." dedi.

MÜSİAD, Afrika ülkelerinde görev yapan ticaret ataşelerini Grand Ankara Oteli'nde kahvaltı organizasyonda ağırladı.

Söz konusu ülkelerle karşılıklı doğrudan yatırım olanakları ve iş fırsatlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Bostan, MÜSİAD'ın 2018'i "Afrika Yılı" ilan ettiğini, sadece ticaret değil kültürün de aktarılması için gerekli olan tüm çalışmaları yapmak istediklerini söyledi.

Bostan, Afrika kıtasının kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, MÜSİAD'ın Nijerya, Sudan ve Güney Afrika'daki şubelerinin yanı sıra Nijer, Fildişi, Senegal ve Benin'de temsilcilikleri olduğunu, bölgede diğer ülkelerde de temsilcilik ve şubeler açarak iki taraf arasındaki ticaret ve dostluğu daha da geliştirmek istediklerini dile getirdi.

Bu sene kurdukları Müstakil Fuarcılık AŞ ile en büyük hedeflerinin Afrika pazarı olduğuna dikkati çeken Bostan, "Afrika pazarının içerisinde yer alan ülkelerde, Türkiye'deki şirketlerimizi oralara taşıyarak, o ülkelerde fuarlar organize etmek istiyoruz. Bu fuarlarla beraber hem kendi ülkelerinde hem de üçüncü ülkelerde ortak işbirliği içerisinde olmak için yoğun bir çaba göstereceğiz." dedi.

Bostan, MÜSİAD'ın bölgede farkındalık yaratacağı bir diğer konunun da kültür ve ticaret merkezleri olduğuna işaret ederek, bu projeyle ülkelerdeki ticaret bölgelerinde Türk kültürü ve ürünlerinin sergilenebileceği bir konsept geliştirdiklerini anlattı. Bostan, "Türkiye'de herkes 'Afrika ile iş yapmak istiyoruz' diyor. Afrika'da iş yapabilmek için Afrika'da olmak lazım. Eğer siz Afrika'da değilseniz buradan Afrika'ya iş yapamazsınız. Afrika'ya gitmek zorundasınız. Onun için üyelerimizi sürekli iş gezileriyle Afrika ülkelerine gönderiyoruz." diye konuştu.

- Afrika'da tarım projesi

MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Mehmed Zeki Güvercin de toplantının amacının, durum değerlendirmesinin yanında her iki tarafın beklenti ve taleplerini değerlendirerek bir rapor hazırlamak olduğunu söyledi.

Güvercin, Türkiye'nin son 15 yılda benimsediği dış politika anlayışının ülkeyi geçmişte ihmal edilen bölgelere açılımlar yapmaya yönelttiğini ifade ederek, bu açılımları içerisinde en başarılısının Afrika olduğunu dile getirdi.

- "Afrika'nın önemini iyi biliyoruz"

MÜSİAD Ankara Şubesi Başkanı İlhan Erdal ise Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin dernek için önemli olduğunu vurgulayarak, ”2005’te 5 milyar dolar olan ticaretin bugün 20 milyar dolara ulaşması, 12 yılda 4 kat artan ticaretin geliştirilmesi, bundan sonraki süreçte de 2023’te Türkiye’nin ticaret hacmini 500 milyar dolara çıkarma hedefi Afrika’nın bir kez daha önemini ortaya koyuyor. Ticareti bir trilyon dolara yaklaşan Afrika’nın önemini çok iyi biliyoruz.” ifadesini kullandı.

Afrika’da inşaat malzemeleri, tekstil, mobilya satışı ve projelendirilmesine yönelik ticaret merkezi kurulması üzerine çalıştıklarını anlatan Erdal, görev yaptıkları ülkede böyle bir merkezin kurulmasını isteyen ataşelerden destek beklediklerini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler