Mondros, Türk tarihinin en büyük esaret belgesidir

Mondros, Türk tarihinin en büyük esaret belgesidir

Altunsoy, Mondros’un mütareke değil, tarihin en büyük esaret belgesi, teslimnamesi olduğunu söyledi

 

Birlik Vakfı Konya Şubesi, “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarında bu hafta 101. yıldönümünde Mondros Mütarekesini ele aldı. “101. Yılında Mondros Mütarekesi ve Etkileri” konulu konferansta Araştırmacı Yazar Yılmaz Altunsoy, mütarekenin tarihçesi ve günümüze yansımalarını anlattı.

Mondros Mütarekesi’nin Türk tarihinin gördüğü en büyük esaret belgesi olduğunu belirten Altunsoy, “Mondros, mütareke değil, teslimnamedir. 4 yıl boyunca cihan harbinde birçok cephede akan Müslüman ve Türk kanı, Filistin-Suriye hezimetinden sonra heba edilmiştir. Mütareke en büyük Türk Cihan Devleti'ni tasfiye etmiştir. Anadolu’daki işgaller bilinenin aksine Sevr projesine göre değil, bu meş’um mütarekenin 7. Maddesine göre olmuştur” dedi.

Osmanlı Devletini Mondros Mütarekesi’ne götüren sebebin Filistin-Suriye cephesinin çöküşü olduğunu vurgulayan Altunsoy, şunları söyledi:

“Bu cephenin büyük bir gaflet eseri olarak bilinçli bir kasıtla çökertildiğine dair tartışmalar 100 yıldır devam etmektedir. Arşivlerin açılması ve Koruma Kanunu’nun kaldırılmasından sonra ancak hakikatlere ulaşılabilir. Tarihi hakikatlere bu milletin ulaşımını engellemek, vatan ve milletin hayrına değildir.”

Katılımın yoğun olduğu program sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Araştırmacı Yazar Yılmaz Altunsoy’a günün anısına tablo hediye etti.

1-284.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler