Mısır'daki idam cezaları

Mısır'daki idam cezaları

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

DENİZLİ (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mısır'daki idam cezalarına ilişkin, "Orada gösterilerde binlerce vurularak öldürülen insanlardan sonra bir de insanları görüşlerinden dolayı idam etmeye kalkmak, herhalde bir insanlık suçu olsa gerek, insanlık katliamı olsa gerek" dedi.

Zeybekci, Denizli'nin Bozkurt ilçesindeki temasları sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların siyasi görüşlerden, inançlarından, savunduğu fikirlerinden dolayı mahkum edilmesi veyahut idam cezasına çarptırılmasının, düşünülmesinin bile mümkün olamayacağını vurguladı. 

Türkiye'nin geçmişinde böyle kara lekeler olsa da idamlar veya mahkumiyetlerle ilgili kara lekeleri savunmanın mümkün olmayacağını ifade eden Zeybekci, "Mısır'da böyle bir şekilde, detaylarını tam bilmiyoruz ama eğer 520 küsur kişinin, görüşlerinden, fikirlerinden dolayı bir şeye karşı durmaları veya darbelere karşı durmalarından dolayı, milletin iradesiyle göreve gelmiş bir cumhurbaşkanının darbe ile görevden alınmasına itiraz etmelerinden dolayı idamla mahkum edilmeleri, idamın her şekline karşıyız ama idamla mahkum edilmelerini kabul etmek, kesinlikle mümkün değildir" dedi.

Bakan Zeybekci, akıl ve vicdanın hakim olacağını ve bu korkunç görüntüden vazgeçileceğine inanmak istediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Dünya kamuoyunun, bu zulme, bu zulme doğru gidecek korkunç bir hataya doğru gidecek olan harekete dur demesi lazım. Orada gösterilerde binlerce vurularak öldürülen insanlardan sonra bir de insanları görüşlerinden dolayı idam etmeye kalkmak, herhalde bir insanlık suçu olsa gerek, insanlık katliamı olsa gerek. Ben, modern diye bildiğimiz batı dünyasının, demokrasi dünyasının ve evrensel hukuk standartlarını oluşturan dünyanın, böyle bir harekete, böyle bir adıma sessiz kalmaması gerektiğini ve kesinlikle gereken neyse gerek ekonomik, gerekse fiili olarak bunu durdurmakla ilgili ne yapılması gerekiyorsa, yapması gerektiğine inanıyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı