Mısır'daki cuma gösterileri

Mısır'daki cuma gösterileri

Binlerce Mısırlının Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a verilmesine tepki amacıyla düzenlediği gösterilere ülkedeki pek çok siyasi hareketten destek geldi

KAHİRE (AA) - Mısır'da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçmesine tepki amacıyla düzenlenen gösterilere Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Mısır Sosyalist Halk İttifakı Partisi ve Kerame Partisi'nden destek geldi.

İhvan tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bugün yapılan tüm gösterilere destek veriyor ve devam etmesi çağrısında bulunuyoruz. Farklı kesimlerden tüm devrim güçleri, rejimin düşmesi ve her türlü saldırıya karşı koymak için birlik olmalıdır." ifadesine yer verildi.

Mısır Sosyalist Halk İttifakı Partisi de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin adalardan feragat edilmesi noktasında "halkın herhangi bir söz söylememesini" istediğini hatırlatarak, "Mısır halkı, bu sözlerinin ardından cumhurbaşkanının halkı kendi etrafında toplayabileceği yönündeki inancını, bu gösterilerle kırmıştır." açıklamasını yaptı.

Partinin açıklamasında, Mısır halkının, devrimin hedeflerinin gerçekleşmesinden feragat etmeyeceği yönünde çok açık bir mesaj verdiği kaydedildi.

Kerame Partisi, güvenlik güçlerinin barışçıl göstericilere karşı gösterdiği şiddeti kınarken, hükümete de bu tarz eylemlerini durdurması, yaralıları tedavi etmesi ve gözaltına alınanları serbest bırakması çağrısı yaptı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi de sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün yeni bir haykırıştır ve 25 Ocak devrimi haykırışlarından biridir. Bu, devrimcileri, zulme ve ülkenin elden çıkarılmasına karşı yeniden omuz omuza vermeye çağırmaktadır." ifadesini kullandı.

Bugün binlerce kişi, başkent Kahire, İskenderiye, Şarkiyye ve Dimyat gibi şehirlerde cuma namazından sonra Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçmesine tepki amacıyla protesto eylemleri düzenlemişti.

Mısır, Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarını, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, geçen haftaki Kahire ziyareti sırasında imzalanan yeni deniz sınırı anlaşmasıyla Suudi Arabistan'a bırakmıştı. Anlaşma Mısır'da muhaliflerin yanı sıra yönetim yanlısı bazı grupların da tepkisini çekerken Mısır hükümeti, adalarının Suudi Arabistan'a ait olduğuna dair 9 belge yayımlamıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de Mısır halkının haklarından vazgeçmediklerini, belgelere göre adaların Suudi Arabistan'a ait olduğunu belirtmişti.

Tiran Adası, Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz’den ayıran Tiran Boğazı'nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası'nın 6 kilometre doğusundaki adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran Adası'nın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası'nın ise 33 kilometrekare büyüklüğünde olduğu kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :