Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın görevden alınması

Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın görevden alınması

Mısırlı muhalif Azzam:"Sayıştay Başkanına yapılan, bir düzenin ve tüm iyi insanların karşılaştığı siyasetin devamıdır. Yolsuzlukla mücadele görevini bundan rahatsız olan bir yönetimde sürdürmekteydi ve görevinden alındı" - Sisi'nin görevden aldığı hakimle

KAHİRE (AA) - Mısır'da Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina'nın ülkede 70 milyar dolarlık yolsuzluk tespit ettiğini açıklamasından yaklaşık üç ay sonra görevden alınmasıyla ilgili tartışma sürüyor. Bazı hukukçu ve siyasiler, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin kararının açıkça anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Mısır dışında ikamet eden muhalif Hatim Azzam, "Sayıştay Başkanına yapılan, bir düzenin ve tüm iyi insanların karşılaştığı siyasetin devamıdır. Bu yetkilinin Müslüman Kardeşler Teşkilatı'yla (İhvan) bir ilişkisinin bulunmadığı ve muhalif siyasi faaliyetler içinde olmadığı bilinmektedir. Yolsuzlukla mücadele görevini bundan rahatsız olan bir yönetimde sürdürmekteydi ve görevinden alındı." dedi.

Cinina'ya yurt dışına çıkış yasağı getirilebileceğini ifade eden Azzam, "Bugün konu Hişam Cinina'dan daha büyük. Ülkenin ekonomisinin kötüye gittiğini ve devlet kurumları arasındaki çekişmede boğulduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Güçlü Mısır Partisi Basın Sözcüsü Ahmed İmam yayımladığı yazılı açıklamada, Cinina'nın görevden alınmasının Sayıştay ve yürütme organına bağımsızlık veren devletin tüm esaslarına aykırı olduğunu belirtti.

Sisi'nin daha önce görevden aldığı hakimlerden İmad Ebu Haşim de Cinina'nın görev süresi dolmadan görevden alınmasının anayasaya aykırı olan bir kanuna dayandığını kaydetti.

Ebu Haşim, "Cinina'nın yargılanması ve suçlanması neredeyse kaçınılmaz. Uzun süredir niyetleri bu. Cinina'nın görevden alınması çağrıları devlet kurumlarındaki nüfuzlu kişilerden yükseliyor." ifadelerini kullandı.

- “Sisi'nin görevden alma yetkisi var”

Öte yandan Cinina'nın görevinden alınması için açtığı dava hala devam eden avukat Tarık Mahmud ise yayımladığı yazılı açıklamada, "Cinina'nın görevinden alınması vaktinde gerçekleşti. Onun yolsuzluğa ilişkin açıklamaları Mısır ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Bazı yatırımcıların kaçmasına neden oldu. Yatırımcıların sermayesi daraldı." değerlendirmesinde bulundu.

Mahmud, Cinina'nın görevden alınması kararının dayandığı 89 sayılı kanunun Cumhurbaşkanına, ülkenin yüksek menfaatlerine zarar verilmesi halinde Sayıştay Başkanı ve üyelerini görevden alma yetkisini verdiğini ifade etti.

Cinina'nın avukatı Ali Taha ise AA muhabirine daha önce yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sisi'nin müvekkilini görevinden azletme yetkisinin bulunmadığını söylemişti.

Taha, “Cumhurbaşkanı konuyla ilgili bir kanun çıkarmış olsa bile, Cinina’yı görevden alma yetkisi bulunmamaktadır. Söz konusu kanun genel bir kanundur. Halbuki Sayıştay Başkanı özel yasalar çerçevesinde görev yapmaktadır.” bilgisini vermişti.

Geçen yıl aralık ayında Sayıştay tarafından yayınlanan raporda, Mısır’da 600 milyar cüneyh (yaklaşık 70 milyar dolar) yolsuzluk yapıldığı belirtilmişti. Ardından Sayıştay Başkanı Cinina, Ruz El-Yusuf gazetesine verdiği mülakatta, raporda tespit edilen yolsuzluk miktarının doğru olduğunu söylemişti.

Ardından Cumhurbaşkanı Sisi tarafından oluşturulan komisyon, Sayıştay raporunun gerçekleri yansıtmadığı şeklinde bir yeni rapor hazırlamıştı. Bunun üzerine Cinina’nın görevden alınması talebiyle dava açılmıştı. Acil İşler Mahkemesi de dava hakkında yetkisizlik kararı vererek dosyayı Kahire'deki İdari Yargı Mahkemesi'ne sevk etmişti.

Eylül ayında görev süresi dolacak olan Cinina, askeri müdahale ile görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından atanan ve bundan sonraki süreçte görevinden alınmayan son üst düzey yetkili olarak biliniyordu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler