Milletvekillerinden soru yağmuru

Milletvekillerinden soru yağmuru

Milletvekilleri TBMM Başkanlığına, 1 Ekim 2016 ile 27 Temmuz 2017 tarihleri arasında 9 bin 47 soru önergesi verdi- Aynı dönemde 828 Meclis Araştırma önergesi verildi

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - Milletvekilleri, denetim faaliyetleri kapsamında Meclis Başkanlığı ve Bakanlar Kurulu üyelerini soru yağmuruna tuttu. TBMM Başkanlığına, 26. Dönem 2. Yasama Yılının başlangıcı olan 1 Ekim 2016 ile 27 Temmuz 2017 tarihleri arasında 9 bin 47 soru önergesi verildi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, milletvekilleri, TBMM Başkanı ve Bakanlar Kurulu üyelerinin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına toplam 9 bin 47 soru önergesi sundu. Bunlardan 8 bin 755'i yazılı, 292'si ise sözlü önergelerden oluştu.

TBMM Başkanlığına sunulan 292 sözlü soru önergesinden biri mükerrer olduğundan işleme konulmazken, 8’i işleme girmeden önce önerge sahipleri tarafından geri alındı. Önergelerden 3'ü ise Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı oldukları gerekçesiyle sahiplerine iade edildi. İşleme alınan 280 sözlü soru önergesinin 86’sı cevaplanırken 150 önerge Genel Kurul gündeminde bulunuyor. 44 önerge ise Genel Kurul gündemine girmeyi bekliyor.

- Yazılı soru önergeleri

Başkanlığa sunulan 8 bin 755 yazılı soru önergesinden 151'i mükerrer olduğundan işleme konulmadı, 18'i ise önerge sahibi tarafından geri alındı. 506 önerge Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade edildi. İşleme alınan 8 bin 80 yazılı soru önergesinden 595’i süresi içinde, bin 861'i süresi geçtikten sonra yanıtlandı.

Bunların dışında milletvekilleri tarafından TBMM Başkanının yanıtlaması istemiyle 88 yazılı soru önergesi verildi. Önergelerden 7’si Anayasa ve İçtüzük hükümlerine uygun bulunmadığından iade edildi. İşleme alınan 81 yazılı soru önergesinin 72'si süresi içinde yanıtlandı. Önergelerin 9'u ise işlemde bekliyor.

- Araştırma önergeleri

Meclis Başkanlığına aynı dönemde 828 Meclis Araştırması açılması yönünde önerge verildi. Bunlardan 19'u Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade edilirken, işleme alınan 809 önergeden 3'ü kabul edildi. 806 önerge ise Genel Kurul gündemine alınmayı bekliyor.

Meclis araştırması açılması kabul edilen 3 önerge ile kurulan Meclis Araştırması komisyonları şunlar:

- Adana'nın Aladağ İlçesinde Kız Öğrenci Yurdunda Meydana Gelen Elim Yangın Vakasının Araştırılması ve Benzer Acıların Bir Kez Daha Yaşanmaması ve Kamusal Eğitim ve Barınma Haklarının Tüm Öğrencilerimiz İçin Güvence Altına Alınıp Yaygınlaştırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu,

- Çölyak Hastalığının Teşhis Aşamasının, Sebeplerinin, Sonuçlarının ve Bu Hastalığa Maruz Kalanlara Sağlanabilecek Yardımların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesine İlişkin Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu,

- Yurtdışına Kaçırılan Kültür Varlıklarımızın Belirlenerek İadelerinin Sağlanması ve Mevcut Kültür Varlıklarımızın Korunması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Maksadıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :