MEVKA, TRtest ile CIP laboratuvarı için sözleşme imzaladı

MEVKA, TRtest ile CIP laboratuvarı için sözleşme imzaladı

MEVKA, Savunma Sanayii Başkanlığı iştiraki olan TRtest Test ve Değerlendirme A.Ş. ile CIP (Commission Internationale Permanente) Laboratuvarı’nın Konya’da kurulmasına yönelik fizibilite projesi için sözleşme imzaladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda uzun süredir Huğlu-Üzümlü-Beyşehir ve Konya Merkezde yer alan KOBİ’lerin savunma sanayiine entegrasyonu için sahada çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, Savunma Sanayii Başkanlığı iştiraki olan TRtest Test ve Değerlendirme A.Ş. ile merkezi Brüksel – Belçika Kraliyet Askeri Akademisinde bulunan, ateşli silahların güvenlik ve her açıdan kontrolünün sağlandığı, güvenlik testi standartlarının belirlendiği uluslararası bir organizasyon olan CIP (Commission Internationale Permanente) Laboratuvarı’nın Konya’da kurulmasına yönelik fizibilite projesine destek sağladı. Proje, MEVKA Genel Sekreter V. Savaş Ülger ve TRtest Test ve Değerlendirme A.Ş. Genel Müdürü Bilal Aktaş tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. İmza törenine ayrıca, Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Mustafa Akbıyık, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hıfsı Soydemir, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Naci Tanık, BEYSİSAD Başkan V. Deniz Öztulum, HUSİAD Başkanı İrfan Usta, Konya Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Şükrü Çiğdem katılım sağladı.

ÜLGER: CIP ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

Atılan imzaların ardından hayata geçirilen proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan MEVKA Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Kurum olarak, ülkemizin yerli milli üretim, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) ise bu alanda teknolojik derinlik oluşturulması ve yerli tedariğin geliştirilmesi politikaları ile uyumlu olarak uzun süredir Huğlu-Üzümlü-Beyşehir ve Konya Merkezde yer alan KOBİ’lerin savunma sanayiine entegrasyonu ve uluslararası pazarda daha da rekabet edebilir hale gelmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üye devletlerde sivil alıcılara satılan tüm ateşli silahların güvenlik kontrollerinin yapıldığı ve tüm parçaları ile birlikte akredite laboratuvarlarda test edildiği CIP Laboratuvarı (Commission Internationale Permanente) ülkemizde bulunmadığından gerekli testler için bölgemizde üretilen tüfekler yurtdışına gönderilmekte ve Dünya’da sadece 14 ülkede yer alan CIP Laboratuvarlarında testten geçtikten sonra ihraç edilebilmektedir. Bu da Dünya’da yaklaşık 55 ülkeye ihracat yapan bölgemizdeki imalatçı için hem maliyet artışına hem de zaman kaybına neden olmaktadır. Bu sorunun çözümü için CIP Laboratuvarının kurulması, hem Konya için hem de ülkemiz için çok büyük önem arz etmektedir. TRtest Test ve Değerlendirme A.Ş. başta savunma sanayii olmak üzere birçok alanda, test, muayene, analiz, gösterim, gözetim, sertifikasyon, kalibrasyon, kalifikasyon gibi uygunluk değerlendirme altyapıları kurma, işletme, idame ettirme ve eğitim hizmeti veren Savunma Sanayii Başkanlığı’nın da iştirakçisi olduğu bir kurumdur. Böylesine önemli bir kurumla CIP Laboratuvarı konusunda çalışacak olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Fizibilite raporunun hazırlanmasının ardından Türkiye’nin CIP’e üyelik müracaatı, gerekli yasal düzenlemeler ve CIP Laboratuvarı’nın Konya’da kurulması aşamasına geçilecek bu sayede Konya uluslararası bir kuruluşa sahip olma imkânı kazanacaktır. Ajans olarak, bugüne kadar olduğun gibi bundan sonra da savunma sanayii alanında bölgemizde üretim yapan firmalarımıza her türlü desteği vereceğimizi bir kez daha ifade ederek projenin şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

AKTAŞ: CIP’IN KONYA’DA KURULMASINI ÖNEMSİYORUZ

Ardından konuşan TRtest Test ve Değerlendirme A.Ş. Genel Müdürü Bilal Aktaş da “Savunma Sanayii Başkanlığı’nın bir iştiraki olan kurumumuz, başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda, test, muayene, analiz, gösterim, gözetim, sertifikasyon, kalibrasyon, kalifikasyon gibi uygunluk değerlendirme, altyapıları kurma, işletme, idame etme ve eğitim hizmeti sunma gibi pek çok hizmeti bir arada sunmaktadır. Sözleşmesini imzaladığımız fizibilite projesinin ana konusunu oluşturan CIP Laboratuvarı’nın ülkemizde ve özellikle de tüfek üretiminde Türkiye’de merkezi bir noktada bulunan, Dünya pazarlarında tanınan, marka değeri olan Konya’da kurulması konusunu çok önemsiyoruz. Beyşehir ilçemize bağlı Huğlu ve Üzümlü gibi iki küçük yerleşim yerinin sanayi ürünleri ile küresel pazarlarda tanınması ve bir marka değeri oluşturması çok büyük bir başarı ve çok değerli bir kalkınma modelidir. Av tüfeği üretimi, Beyşehir ilçesi Huğlu-Üzümlü özelinde Konya ve ülkemiz için yetişmiş işgücü, makina teçhizat donanımı ve ihracat rakamlarıyla savunma sanayiine de hizmet edebilecek bir potansiyel taşımaktadır. Bölgede yaklaşık 55 ülkeye ihracat gerçekleştirilmekte ve bu alanda Dünya’da ülkemizin ilk 3 arasında yer almasında büyük katkı verilmektedir. Özellikle son yıllarda kamu ve özel sektör el ele vererek başta MPT 76, MPT 55, Keskin Nişancı Tüfeği ve Bombaatar imalatlarıyla savunma sanayiimize önemli katkılar vermeye başlamıştır. Tabi bu güzel gelişmeler yaşanırken birtakım zorluklarla da karşı karşıya kalınmaktadır. Bunlardan birisi de CIP Laboratuvarı’nın ülkemizde bulunmaması konusudur. Ülkemiz genelinde ve Huğlu-Üzümlü Bölgesi’nde üretilen tüfeklerin özellikle CIP sözleşmesini imzalamış ülkelere ihracatında zorunlu olan testlerin ülkemizde yapılamıyor olması, imalatçılarımız açısından hem maliyet artışına hem de zaman kaybına yol açmaktadır. Türkiye gibi küresel ölçekte tüfek imalatı ve savunma sanayiinde söz sahibi bir ülkede CIP Silah Test Laboratuvarı’nın mutlaka olması gerekir. Bunun için gerekliliklerin ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yerine getirilmesi son derece elzemdir. Ajansımızla imzaladığımız proje kapsamında CIP Laboratuvarı’nın ülkemizde ve tüfek imalatında lider durumda olan Konya’da kurulması noktasında fizibilite çalışmaları yürütülecektir. Bölgede av tüfeği üretimi yapan KOBİ’lerin savunma sanayiine yönelik ürünler üretmeleri için uzun süredir sahada çalışmalar yürüten MEVKA’nın çalışmalarını yakından takip ediyor ve beraber çalışmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle projenin şehrimize, ülkemize ve tüm paydaşlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.