Merkez Bankasının faiz indirimine devam etmesi

Merkez Bankasının faiz indirimine devam etmesi

Faiz indirimini memnuniyetle karşılayan iş dünyası temsilcileri indirimin devamını bekliyor- Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu:- "İndirimlerin yavaş yavaş olması, şok etkisi yapmaması lazım"- "Faizin çok daha düşük olması gerekir"- Kibar Holding

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesi, iş dünyasında da memnuniyetle karşılandı.

İş dünyası temsilcileri, TCMB'nin, gecelik marjinal fonlama oranında 50 baz puanlık indirime gitmesi ve faiz koridorunun üst bandında son 4 ayda gerçekleşen indirimin 175 baz puana ulaşmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, iş çevreleri olarak faiz indirimini olumlu karşıladıklarını ifade ederken, şu görüşleri dile getirdi:

"Faizin çok daha düşük olması gerekir. İndirimlerin yavaş yavaş olması, şok etkisi yapması lazım. Sindire sindire daha iyi olur diye düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, faizin düşük olması sanayiciler olarak bizler için olumlu. Kimse itiraz etmez yani... Bu seviyeler faizde ideal seviyeler mi? Tabi ki ideal değil, faizin çok daha düşük olması lazım. İndirimlerin yavaş yavaş olması, şok etkisi yapmaması lazım. Konjonktüre, enflasyona bakmak lazım."

İdeal olanın düşük faiz olduğunu vurgulayan Zorlu, "Amerika'da diyelim ki faiz sıfır... Ama orada enflasyon yüzde 1… Enflasyonla faiz oranının tabii ki eş değerde olması lazım ama düşük faiz yatırım için daha iyi elbette." dedi.


- "İndirimler keskin olmaz, dengeli gitmeleri gerekiyor"


Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da TCMB'nin faiz indirimine gitmesinin piyasa için olumlu bir gelişme olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Faizlerin inmesi ve bunun oynamadan, sürdürülebilir halde tutulması, yatırımcıların yapmayı düşünecekleri yeni yatırımlar anlamında da, tekrar projelerini devreye almalarına kadar gidecek olumlu bir süreci beraberinde getirir. Tabii Merkez Bankası, sadece mevcut indirimi değil, yapacağı ilave indirimlerle Türk lirası bazında borçlanma rakamlarını, faiz rakamlarının aşağıya çekilmesi, bunun da dengeli bir bütçeyle kontrol edilebilir haldeki yaşayacağı süreç piyasalara canlılık verecektir. Aynı zamanda yatırım ortamının iyileşmesine de katkısı bulunur.

Merkez Bankasının indirimleri keskin olmaz, dengeli gitmeleri gerekiyor. Zaten onlar hesabı, kitabı biliyorlar ama faizler yüzde 6-7'lik seviyelere geldiğinde en azından uluslararası maliyetlere yaklaşık gelebilecek ve Türk lirasının uzun ve orta vadeli yatırımlarda risk alma kat sayısını artırabilme olanağını beraberinde sağlar."


- "Dünyada en yüksek faiz yine bizde"


Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise faizdeki düşüşün ekonomiyi canlandıracağını ifade ederek, borçlu çalışan firmaların masraflarının kısılacağını söyledi.

Konukoğlu, "Otomatikman piyasada biraz açılma olur. Yabancı yatırımlarda şu anda pek büyük bir artış tahmin etmiyorum ama bunda dünyadaki durgunluğun etkisi var. Bir gerçek var ki geçmiş yıllara göre yabancı, Türkiye'ye daha çok geliyor, yatırım yapıyor. Dünyadaki en güvenli ülkelerden biri Türkiye…" görüşünü dile getirdi.

Faizlerdeki düşüşün en çok gayrimenkul, inşaat sektörlerini canlandıracağını ifade eden Konukoğlu, "Faiz düştü ama dünyada en yüksek faiz yine bizde... Faiz seviyesi yine de yüksek." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler