Medeniyet hazinelerimiz tekrar ait olduğu yerde

Medeniyet hazinelerimiz tekrar ait olduğu yerde

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Konya programına dâhil ettiği Yusuf Ağa Kütüphanesi ziyaretinin ayrıntılarına Memleket ulaştı.

Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi’nden 2000 yılında çalınan eserlerden 2’si daha, 15 yıl aradan sonra titiz bir çalışma neticesinde tekrar ait olduğu yere konuldu. Başbakan Davutoğlu’nun kütüphaneyi ziyaret ederek bu iki eseri incelediği öğrenildi.

Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesinde 2000 yılında ortaya çıkarılan hırsızlık olayında 103 adet el yazması ve 7 adet Arap harfli matbu eserin çalındığı tespit edilmişti. Bu eserlerden 2’sinin Utrecht Üniversitesi Doktora Öğrencisi Hüseyin Şen tarafından, Pennsylvania Üniversitesi Yazma ve Nadir Eser Kütüphanesi Lawrence J. Schoenberg koleksiyonunda bulunduğunun Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ve Kütüphane yetkililerine eposta yoluyla bildirilmesinin ardından yapılan çalışmalar meyve verdi. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, bilgi kendilerine ulaştıktan hemen sonra ilgilileri harekete geçirdiklerini belirterek, “Yapılan araştırma ve incelemede, söz konusu eserlerin Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi’nde 2000 yılında ortaya çıkarılan hırsızlık olayı dahilinde çalınan 5544 demirbaş numaralı el–İşaret Ve’t–Tenbihat Fi’l-Mantık ve 5545 demirbaş numaralı Miftahu’l–Ulum adlı el yazması eserler olduğu tespit edilmiş ve eserlerin ait olduğu yere getirilmesi için girişimler başlatılmıştır. Bu çerçevede son olarak Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, beraberinde Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Uzman Yardımcısı Mehmet Arıkan ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Uzmanı Ayşe Belkıs Öztürk Amerika’da eserleri yerinde inceleyerek rapor hazırlamışlardır” dedi.

mustafa-baloglu-001.jpg

RAFLARDAKİ YERLERİNİ ALDILAR

Baloğlu şöyle devam etti: Yaklaşık bir buçuk yıl süren girişimler neticesinde söz konusu kitaplar 15 Haziran 2015 tarihi itibariyle New York Türk Konsolosluğu’na teslim edilmiş, 22 Haziran 2015 itibariyle de Türkiye’ye getirilmiştir. Eserleri geçtiğimiz ay Ankara Etnoğrafya Müzesi’nden Konya’dan ilgili arkadaşlarla birlikte bizzat giderek teslim alarak 26 Haziran 2015 tarihinde de ait olduğu Yusufağa Yazma Eser Kütüphanesindeki yerine konulmasını sağladık. Böylece Sadreddin-i Konevi’nin kendi özel kütüphanesine ait olan; hazret ve nice takipçilerinin ellerinin değdiği, gözlerinin gördüğü, feyz aldıkları nadide eserler on beş yıllık bir ayrılıktan sonra ait olduğu kütüphane raflardaki yerini almıştır. Bu vesile ile kitapların yeniden Konya’ya dönmesinde büyük emekleri olan Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve eşleri Sare Hanımefendi başta olmak üzere kitapların ABD’de olduğunu bildiren Hüseyin Şen’e, Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin’e, Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Uzman Yardımcısı Mehmet Arıkan’a, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Uzmanı Ayşe Belkıs Öztürk’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

bilal-kuspinar.jpg

KUŞPINAR: ÖNEMLİ EL YAZMALARINI GERİ KAZANDIK

Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Uluslararası Rumi Medeniyetler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar da, yapılan çalışma neticesinde Selçuklu Medeniyetimizin bilim ve kültür hazinelerinden olan, çok önemli el yazmaların tekrar ait olduğu topraklara kazandırılmasının son derece sevindirici olduğunu belirtti. Kuşpınar, kitaplarla ilgili şu bilgileri verdi: 

Kitâb Lubâb el-İşârât ve't-Tenbîhât:  İki tane önemli ve Selçuklu dönemine ait eserlerden biri, Kitâb Lubâb el-İşârât ve't-Tenbîhât (İşaretelerin ve Tenbihlerin Özleri) başlıklı olup, meşhur İslam âlimi ve kelamcısı İmam Fahreddin Muhammed ibn Umar er-Râzî'nin (ö. 606H/1209M) , yine meşhur İslam filozofu İbn-i Sina'nın Kitâb el-İşârât ve't-Tenbîhât eserine yazmış olduğu özet mahiyetindeki önemli bir el yazma eserdir. Bu eser üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm Mantık, ikincisi Tabiat ve üçüncüsü ise İlahiyat yani Metafizik konusunu işlemektedir. Fahreddin Razi'nin bu bağlamda diğer bir eseri de, İbn-i Sina'nın aynı eserine yaptığı, Şerh Kitâb el-İşârât ve't-Tenbîhât adlı eseridir. Razi'nin, Lübab'ını büyük Şerh'inden sonra yazdığı bilinmektedir. Eserin tahkikli baskısı, Razi'nin büyük Şerhiyle birlikte, M. Şihâbi tarafından 1960'daTehran Üniversitesi yayınları arasında yer almaktadır. Ancak bu eser üzerinde fazla çalışma yapılmamıştır.

Miftâhu'l-Ulûm:  Diğer ikinci el yazma eser ise, Ebû Ya'kûb es-Sekkâkî'nin (ö. 626H/1229M) Arap dili, grameri ve belağatına dair yazdığı, Miftâhu'l-Ulûm (İlimlerin Anahtarı) başlıklı eseridir. . Bu eser tahkikli olarak bir kaç defa basılmıştır. Bu eser de girişten sonra üç bölüm üzerine kaleme alınmıştır. Birinci bölümde, Arap dili morfolojisi, harfleri mahreçler, kelimelerin oluşumu ve sarfa dair konular işlenmiş; ikinci bölümde, Arap grameri yani nahve dair bilgiler olup, Arap dilinin ilkeleri ve kuralları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, Arap dilinin semantiği ve retoriği, beyan ilmi, teşbih, mecaz ve kinaye vb. konular ayrıntılı şekilde mantıksal tarifler, kıyaslar ve çıkarımlar şeklinde ortaya konmuştur. M. Ali Köseoğlu-Memleket

> M. Ali Köseoğlu'nun konuyla ilgili (Başbakan ziyaretinden yansımayanlar...) yazısını okumak için TIKLAYIN