MABEL’LE ANI ÖLÜMSÜZLEŞTİRİN

MABEL’LE ANI ÖLÜMSÜZLEŞTİRİN

Mabel Fotoğraf iki yakın arkadaşın unutulmaz anları ölümsüzleştirdikleri, birlikte yaptıkları işe, verdikleri isim...

Mabel Fotoğraf iki yakın arkadaşın unutulmaz anları ölümsüzleştirdikleri, birlikte yaptıkları işe, verdikleri isim. Düğün Fotoğrafçılığı alanında Konya’da bir ilki gerçekleştiren Saliha Kaya ve Betül Acar, klasik düğün pozlarından uzaklaşarak eğlenceli çekim ortamlarıyla spontan, doğal anları yakalamaya çalışıyorlar. İşlerini inandıkları şeylerden ödün vermeden yaptıklarını söyleyen Mabel Fotoğraf’tan Saliha Kaya ve Betül Acar’a gösterdikleri zarafet ve ayırdıkları zaman için teşekkür ediyorum.

fotograf-3-002.jpg

-İlk önce Mabel Fotoğrafın emekçilerini tanıyalım.

-Saliha Kaya: İkimiz de Konyalıyız, 8 yıldır sınıf arkadaşıyız. Konya’da Din kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği son sınıf öğrencisiyiz. Aynı zamanda 2 yıldır düğün fotoğrafçılığı yapıyoruz.

-Sizin yaptığınız işi ilk gördüğümde, “Nereden akıllarına geldi düğün fotoğrafı çekmek” dedim. Nereden geldi hakikaten?

-Saliha Kaya: Okuduğumuz bölüm çok yoğun bir bölüm değil, boş zamanımız oluyordu. Abimin bana bir fotoğraf makinesi alıp benim de Betül’le fotoğraf çekmek istememle başladı aslında. Betül’ü ikna edip onun da makine almasını sağladıktan sonra fotoğraf çekmeye başladık.

-Betül Acar: Yeni yeni gelişmeye başlamıştı o zamanlar Konya’da dış çekim düğün fotoğrafları ve bu alanda bir şeyler yapmalıyız dedik biz de.

-Tam olarak ne zaman başladınız?

-Saliha Kaya: 2012’nin sonlarıydı.

-İsminiz de ilginç, Mabel.

-Betül Acar: Buket Uzuner’in, Kumral Ada Mavi Tuna isimli romanında Tuna karakterinin takma ismi olan ve Fransızcada ‘güzelim’ manasına gelen bu ismi çok sevdiğimiz için markamızın ismi Mabel olsun dedik.

fotograf-1-003.jpg

-Bir eğitim falan aldınız mı fotoğrafçılık konusunda?

-Saliha Kaya: Açıkçası biz başladığımızda öyle çok iyi kurslar yoktu Konya’da, internette de öğrenmek isteyene çok doyurucu bilgiler var aslında. Biz kendimiz deneyerek öğrendik hem photoshopu hem iyi fotoğrafı hala da öğrenmeye ve çalışmaya devam ediyoruz.

-Betül Acar: Konya’da temel fotoğrafçılık eğitimi veriliyor ama iyi bir fotoğraf çekmek; hayal gücünden, fotoğrafı sevmekten ve tecrübeden geçiyor.

-Siz kafanızda belirlediğiniz konsepte göre fotoğraflar çekiyorsunuz?

-Betül Acar: Evet önceden üzerinde düşünülen şeyler bunlar. Belirlediğimiz konsept çerçevesinde çekiyoruz fotoğrafları. Mekânı, aksesuarları hatta pozları bile konseptin ruhuna uygun seçip, o gün her şeyin çiftlerimizle planladığımız şekilde ilerlemesini sağlıyoruz.

-Facebook’ta İnstagram’da çok fazla takipçiniz var, size gelen tepkiler nasıl? İnsanlar yaptığınız işe ne yorum yapıyorlar?

-Betül Acar: İnsanlar Konya’da böyle farklı ve özel bir iş yaptığımız için bizi takdir ediyorlar. Bizi kendilerine yakın hissediyorlar, neredeyse her gün tebrik mesajları alıyoruz :)

-Saliha Kaya: En çok merak edilenlerden biri de çekim yaptığımız mekânların Konya’da olup-olmadığı. Bu hususta da pek çok mesaj alıyoruz.

-Aslında fotoğrafların çoğunda ben de o tepkiyi verdim. “Konya’da böyle bir yer mi varmış?” diye şaşırdığımla kaldım.

soldaki-betul-acar,-sagdaki-saliha-kaya,-fotoalti.jpg

-Saliha Kaya: Çoğu zaman insanların “Burada fotoğraf çekilir mi” dedikleri yerlerde biz güzel fotoğraflar çekebiliyoruz. Görüşmeye gittiğimizde albümlerimizi görenler de genelde bu tepkiyi veriyorlar. “Bunlar gerçekten Konya’da mı çekildi”, “Photoshopla mı yapıyorsunuz?” gibi tepkilerle çok karşılaştık. Eğlenceli çekim ortamı oluşturmak ve pozitif enerji bizim için çok önemli bu nedenle genelde Konya’da tercih edilen mekânların aksine, çiftlerimizin kendilerini rahat ve özel hissedebilecekleri mekânlar seçmeye çalışıyoruz.

-Betül Acar: Konya’da fotoğrafçılar genelde Japon Parkını tercih ediyorlar. Biz yeni mekânlar keşfetmek amacıyla sürekli keşif gezilerine çıkıyoruz. Enteresan bulduğumuz mekânlardan izin alarak çekim yapıyoruz.

-Şimdi ben fotoğraf çektireceğim, mekâna siz mi karar veriyorsunuz?

-Saliha Kaya: Çiftlerimizle yaptığımız ön görüşmede çekim mekânlarına beraber karar veriyoruz.

-İnsanların en özel gününü fotoğraflamak da heyecan verici olsa gerek?

-Saliha Kaya: Biz ilk günden beri hep o özel günün bir daha tekrarı olmayacağı bilincinde yaptık çekimlerimizi ve gerçekleştirdiğimiz her çekim en az çiftlerimiz kadar bizim için de özel.

-Çok problemli, zor beğenen insanlarla karşılaştınız mı?

-Betül Acar: Birçok çiftle çalışıyoruz elbette ki her çiftin farklı istekleri olabiliyor. Biz de bu istekler doğrultusunda elimizden geleni yaptığımız için çok fazla sorun yaşamıyoruz.
-Konya’da çok keyifle çekim yaptığınız bir yer var mı?

-Betül Acar: Biz özellikle Beyşehir’i çok beğeniyoruz. Cafelerde de çok renkli kareler yakalıyoruz. Yeri gelmişken Cafe Dante ve Hiç hane’ye de çekimlerde mekânlarını kullandırttıkları için teşekkür ederiz.

-Saliha Kaya: Çekim için bize izin veren mekânlara sayfamızda teşekkür ediyoruz. Takipçilerimiz de merak edip o cafelere gidiyorlar ve böylece karşılıklı bir memnuniyet oluşuyor. Çekim için bize izin vermeyen Konya esnafının farkında olmadığı şey de bu aslında, fotoğraf sayesinde hem mekânlarının hem Konya’nın reklamı yapılmış oluyor.

-Hedefliyor muydunuz peki şu anda bulunduğunuz yeri?

-Saliha Kaya: Bu işi Konya'da kurarken hedefimiz hep; elimizden geldiğince kendimizi geliştirmek, şehrimize hizmet etmek ve işimize yatırım yapmaktı. Bu yolda ilerlerken hiç bir takipçi satın almaksızın biz kendimizi geliştirip yeniledikçe Mabel Fotoğrafa insanların ilgisi ve desteği arttı. Bunun için bütün takipçilerimize beğeni ve destekleri için teşekkür ederiz.

-Sizin düğün fotoğraflarınızı kim çekecek?

-Betül Acar: İnsanların hep sorduğu ve en çok merak ettiği şey bu sanırım. Tabii ki birbirimizin fotoğraflarını biz çekeceğiz.

-Takip ettiğiniz fotoğrafçılar kimler desem?

-Saliha Kaya: Daha çok yabancı fotoğrafçıları takip ediyoruz bir de İstanbul’da takip ettiğimiz birkaç fotoğrafçı var.

-İlerisi için soruyorum, ünlü isimlerle çalışmak çok tanınır olmak gibi şeyler aklınıza geliyor mu?

-Saliha Kaya: Bunlar çoğu fotoğrafçı gibi bizim de düşündüğümüz şeyler olsa da daha çok bizim hedefe dönüşen hayallerimizin arasında olan; her ayrıntısı çok uzun süreçli hazırlıklarla maddi yatırımlarla oluşturulan sadece o çifte özel, sıradışı aksesuarların olduğu aklımızdaki her ayrıntının bizim ve çiftimizin istediği doğrultusunda olan konsept düğün fotoğrafları çekmek. Şuanda da elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışıyoruz.

-İnsanlar size nasıl ulaşabilirler?

-Betül Acar: İnstagram veya Facebook’tan.

-İlerde yapacağınız iş, öğretmenlik mi fotoğrafçılık mı her ikisi de mi?

-Saliha Kaya: Fotoğraftan kesinlikle vazgeçemeyiz, henüz tam bir plan yapmış değiliz aslında her şeyi zaman gösterecek.

Peki, gelecekteki hedefleriniz için de başarılar dileriz. Umarım çok daha iyi yerlere gelirsiniz ve o zaman da bir röportaj yaparız :) Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

 

Söyleşi-Hümeyra Uslu

 

Önceki ve Sonraki Haberler