Limon ihracatına düşük verim tehdidi

Limon ihracatına düşük verim tehdidi

Dünyada yılın ilk hasadı Adana'da gerçekleşen ve ıskartalar hariç tamamı ihraç edilen enterdonat türü limonda geçen yıla göre meyve tutumu düşük gerçekleşti- Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı İncefikir: - "Ovayı gezdiğimiz zaman normal koşullarda, hele k

ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Üretiminin ıskartalar hariç tamamı ihraç edilen enterdonat türü limonda geçen seneye göre meyve tutumu düştü.

Dünyada sezonunun ilk hasadı Adana'da yapılan enterdonat türü limon, bu özelliğiyle limon ihracatında önemli bir yere sahip. Türkiye'nin ilk limon ihracatının neredeyse tamamını içeren enterdonat limon, en fazla Çukurova'da üretiliyor.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatında önemli pazarlarından Rusya'nın, ambargoya dahil etmediği limon içinde en fazla miktara sahip enterdonat limonun veriminde, Çukurova'da geçen yıla göre düşüş gözleniyor.

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede en fazla yetiştirilen mayer, enterdonat ve dikenli limon türlerinden sadece enterdonatın ıskartalar hariç tamamının ihraç edildiğini, diğer türlerin iç ve dış pazara sunulduğunu söyledi.

İhraç edilen limon miktarının en az yüzde 80'inin oluşturan enterdonatta eylüldeki hasattan önce yaptıkları incelemelerde ağaçlarda meyve tutumunun düşük olduğunu gördüklerini ifade eden İncefikir, "Bu yıl enterdonatta çok ciddi bir meyve tutum sıkıntısı oldu. Özellikle dölleme zamanı mevsimsel değişiklikler zaten narin olan enterdonat ağaçlarına hasar verdi. Bazı bahçelerde çok ciddi azlık görüyoruz. Yok denecek kadar az. Normalde 200 kilo yükleyebilecek bir ağaç eğer bu yıl 70-80 kilo yüklemişse bu yıl için oldukça iyi bir miktar. Bu bahçelerdeki verim de rüzgar kırıcı pervanelerden kaynaklı. Paralelinde bir de yaprak gübresi atılınca ağaç güçlü kalabiliyor. Ovayı gezdiğimiz zaman normal koşullarda hele ki soğuk bölgelerde çok ciddi verim azlığına birebir tanık olduk. 150 dönüm bahçede limon görmediğim ağaçlar oldu." diye konuştu.

İncefikir, bu limon türünde normal çiçeklenme ve meyve tutmanın yanı sıra mayıs haziran çiçeklenmesi de olduğunu, bu çiçeklerin de peyderpey meyve haline geldiğini ancak bu çiçeklerin de yeterli oluşmadığını gördüklerini kaydetti.

- İki kesim de etkilenecek

İncefikir, verimin düşük olmasının üretici kadar ihracatçıyı da zor duruma sokacağını kaydetti.

İhracatçının işçi sokmayacağı bahçeler olacağını ifade eden İncefikir, "İhracatçı da kesim masraflarını hesaplayacak. Ürün az ise maliyet artar. Ürün artsın diye gecikse bu limon ağaçta kalırsa ebatı büyür. Bu kez de ihracatta ölçü sorunu ortaya çıkar. Ürün azlığı ebatı da etkileyeceğinden ihracatçı da zorlanacak." dedi.

- Bu yıl limon fiyatları normal olacak

İncefikir, Mersin ve Erdemli'de yetişen büyük kısmı yatağa alınıp bir sonraki yıl iç piyasaya sürülen dikenli limonda pek bir sorun yaşanmadığını belirtti.

Bu limonda meyve tutumunun normal olduğunu ifade eden İncefikir, "O türde sıkıntı olmaması iyi bir olay. Bu iç piyasayı biraz rahatlatacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler