Libya'daki olaylar

Libya'daki olaylar

UMH Başkanlık Konseyi, başkent Trablus'ta ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı

TRABLUS (AA) - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, başkent Trablus'ta ateşkes anlaşmasına varıldığını ve tüm silahlı grupların kentten çıkacağını duyurdu.

Yerel basında yayımlanan Başkanlık Konseyi açıklamasına göre, Trablus'ta UMH ile Ulusal Kurtuluş Hükümeti'ne bağlı güçler arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla bir toplantı düzenlendi. Başkanlık Konseyi Üyesi Ahmed Hamza, UMH'den Savunma ve İçişleri Bakanları, Trablus ve Misrata'dan generaller ile Ulusal Kurtuluş Hükümeti üzerinde etki sahibi yerel heyetin katıldığı toplantıda ateşkes anlaşmasına varıldığı belirtildi.

Anlaşma gereğince, tüm silahlı grupların 30 gün içinde işgal ettikleri yerleri boşaltıp kentten ayrılacağı, İçişleri ve Savunma Bakanlıkları tarafından oluşturulacak komitenin de bu süreci takip edeceği aktarıldı.

Anlaşma kapsamında ayrıca, başkentteki İçişleri Bakanlığı binasının koruması 301'inci Tugay'a, havaalanı yolunun güvenliği 17'nci Bölük'e, konuk ağırlama saraylarının güvenliği 14 ve 155'inci Tugay'a verildi.

Trablus'ta UMH ile Ulusal Kurtuluş Hükümeti güçleri arasında iki gündür süren çatışmalarda üç kişinin öldüğü bildirilmişti.

UMH'ye bağlı güçler tarafından dün yapılan açıklamada, Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin elinde bulunan konuk ağırlama saraylarında kontrolün sağlandığı duyurulurken, "hırsızlık ve adam kaçırma" suçlamasıyla savcılık tarafından arandığı ileri sürülen gruplarla çatışmaların devam ettiği kaydedilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler de Trablus'taki çatışmalardan endişe duyduğunu ve sivillerin güvenliğinin tehlikeye atıldığı uyarısında bulunmuştu.

UMH Başkanlık Konseyi, BM Güvenlik Konseyi tarafından Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanınırken, ülkede biri Tobruk (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim daha meşruiyet iddiasında bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler