Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin yeniden başlaması

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin yeniden başlaması

Hükümet heyetinin, Kuveyt'e gitmek için BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'den "net garantiler" istediği belirtildi

SANA (AA) - Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde hükümeti temsil edecek heyetin yarın başlaması beklenen ikinci tur görüşmeleri öncesinde Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'den "net garantiler" talep ettiği, bu garantilerin verilmemesi durumunda heyetin Kuveyt'e gitmeyeceği bildirildi.

Hükümet heyetinde yer alan yetkililerden alınan bilgiye göre, heyet, müzakerelerin ikinci turu öncesinde BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'e Husiler ve devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyetten müzakerelere gereken saygıyı göstermeleri ve yapılan eski anlaşmalara bağlı kalmaları yönünde garanti vermelerini içeren bir talep sunuldu.

Bu garantilerin sağlanması durumunda Kuveyt'e gideceklerini belirten hükümet heyeti yetkilileri, Husiler ve Salih yanlılarından BM'nin 2216 sayılı kararına bağlı olduklarını, tutuklu ve esirleri serbest bırakacaklarını ve ulusal diyalog konferansından çıkan sonuçları uygulayacaklarını açıklamalarının istendiğini aktardı.

Halen Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan hükümet heyetinin, Kuveyt'e hareket etmek için söz konusu talebe ilişkin BM yetkilisi Ahmed'den cevap beklediği kaydedildi.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, bugün beraberindeki üyeler ve Husiler ile Salih yanlılarını temsil eden heyetle birlikte Yemen müzakerelerinin ikinci turuna katılmak üzere Kuveyt'te gitmek için Sana'daki uluslararası havalimanından ayrılmıştı.

Ahmed ve beraberindekileri taşıyan uçağın ikindi vaktinde havalandığını aktaran kaynaklar, Husiler ve Salih yanlılarını temsil eden heyetin bugün Umman'a yarın da Kuveyt'e geçmesinin beklendiğini belirtmişti.

Şeyh Ahmed, Sana'daki uluslararası havalimanında herhangi bir açıklama yapmazken, Husi heyetin sözcüsü Muhammed Abdusselam ise müzakerelerin yeni turunun kaldığı yerden yeniden başlayacağını söylemekle yetinmişti.

Yemen'deki tarafları temsil eden hükümet heyeti ile Husiler ve devrik lider Salih yanlılarını temsil eden heyet arasında 70 gün devam eden müzakerelerin ilk turu, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler