Kurbanlık alırken bunlara dikkat!

Kurbanlık alırken bunlara dikkat!

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Kurbanlık hayvan alınırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulunarak, “Kurban satış yerlerinde görevli veteriner hekimlerden bilgi ve destek alınmalı” dedi.

11 Ağustos’ta tüm İslam Alemi tarafından sevinçle karşılanacak Kurban Bayramı için Türkiye’de de hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Kurban Bayramı’nın en başka gelen kurbanlık hayvan için ise birçok uzman, vatandaşları belli konularda uyarmaya devam ediyor. Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, yaptığı açıklamada gebe ve hasta hayvanların kurban edilmemesi için birçok uyarılarda bulundu.

20190720_2_37431265_46230139.jpg

KONYA’DA GEÇEN YIL 50 BİN 628 BÜYÜKBAŞ VE 238 BİN 298 KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK OLDU

Başkan Aşkın Yaşar, açıklamasının başında, kurbanlık alan vatandaşların kurban satış yerlerindeki görevli veteriner hekimlerden yardım alması gerektiğini söyledi.  Kurban kesimi, dini bir vecibe olup, kurban kesecek kişilerin kurbanla ilgili dini vecibeleri yerine getirmek gerekir. Kurbanın acı çektirmeden, çevreyi kirletmeden sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesimi, insan sağlığının ve hayvan sağlığının korunması için alınacak tedbirler de kurbanla ilgili dini vecibelerin bir parçasıdır. Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak, her yıl kurbanlık alınması ve kesimi esnasında, etlerin muhafazasında ve kurban atıklarının bertaraf edilmesinde, halk sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekli hususları kurban öncesi halkımızla paylaşmanın yararlı olacağı kanaatindeyiz.

45680348_10156698308868704_1821498546516393984_n.jpg

Kurban Bayramında, Ülkemiz genelinde yaklaşık olarak 900 bin büyükbaş ve 2,2 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının büyükbaşta yaklaşık % 6, küçükbaşta ise % 5’ine tekabül etmektedir. Konya’da 2018 yılında 50 bin 628 büyükbaş ve 238 bin 298 küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesilmiştir. 2019 yılı için İlimizde 62 bin 372 büyükbaş ve 293 bin 463 küçükbaş kurbanlık hayvan mevcuttur. Tarım ve Orman Bakanlığı bu yılda dişi hayvan kesimini yasaklamış olup bu kurbanlık hayvanlar için de geçerlidir. Ancak, damızlık dışı olduğu veteriner hekim raporuyla belirlenen dişi hayvanlar bu kapsam dışındadır. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirecektir. Bu konuda, kurban kesen vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir” dedi.

aw764685_02.jpg

HAYVANLARIN SAĞLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ!

Başkan Aşkın Yaşar, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’inin hayvansal kökenli yüzde 90’ınnı da hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığını hatırlatarak, kurban edilecek hayvanların son derece sağlıklı olmasının altını çizdi. Veteriner kontrolleri dışında yetiştirilen ve satışa sunulup kesilen hayvanların, bulaşıcı ve salgın hastalıkları yayma riski bulunduğunu söyleyen Başkan Yaşar, “ Kurbanlık hayvan satışlarının büyük çoğunluğu, hayvan pazarları veya kurbanlık satış yerlerinde yapılmaktadır. Bu yerlerde yapılacak etkili veteriner hekim denetimleri, hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından riskleri önemli ölçüde bertaraf edecektir. Buralar belediyelerin kontrollünde bulunmaktadır.

20190725_2_37495274_46333542.jpg

Kurbanla ilgili faaliyetlerin bir kısmı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği ile ilgili yasalarda kapsam dışı bırakılmıştır. Bu nedenle; kurban kesecek ve kurban eti tüketecek kişilerin; Kurbanlıkların seçimi, kesimi ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususları, çevrenin kirletilmemesi ve hayvan refahı konularında alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekir.  Bakanlık bu yıl “HaySag” mobil uygulaması ve “https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr” web sitesi uygulaması ile kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanmasına büyük katkı sağlamıştır. Hayvanın kulak küpesi barkodu okutularak yada küpe numarası girilerek bu bilgilere ulaşılabilmesi söz konusudur” uyarılarında bulundu.  

20190726_2_37518556_46369914.jpg

KURBANLIK ALIRKEN KÜPLERE DİKKAT EDİLMELİ

Başkan Yaşar, kurbanlıkların alınırken; hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınması gerektiğini söyledi. Kurbanlık hayvan alırken aranacak belgeleri de hatırlatan Başkan Yaşar, büyükbaşlarda, Hayvanın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren, kulak küpelerinin olmasına, Veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren, veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına, Küçükbaş hayvanlarda ise; Kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Yaşar, kurbanlık hayvanın seçimi ise şunları dikkat edilmesi gerektiğini söyledi;

Hayvanın  besi durumu (kondüsyonu) iyi olmalı

Dişi hayvan olmamalı 

Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı                                                              

Hastalık belirtisi sayılan;

a- Yüksek ateşi

b- Tüyleri karışık ve mat olmamalı  

c- Bakışları ve dış görünümü cansız 

d- Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı             

e- Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı

f- Vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır.

20190725_2_37502052_46344253.jpg

KURBAN ETLERİNİN MUHAFAZASI

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yaşar, kurbanlık hayvanların temiz ve hijyenli kesiminden sonra etlerin muhafazası konusunda da önemli bilgiler verdi. Başkan Yaşar konuşmasında, “Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

aw764685_06.jpg

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.” Dedi.  

aw765080_01.jpg

“DERİLER VE BAĞIRSAKLAR BOŞA GİTMEMELİ”

Başkan Yaşar, ülke olarak önemli bir miktarda döviz ödeyerek deri ve bağırsak ithali yapıldığı halde, kurban derilerinin gerektiği şekilde muhafaza edilmemesi, bağırsakların toplanmaması nedeniyle bu tür yan ürünlerin tam anlamıyla değerlendirilememesi sonucu önemli ölçüde ekonomik kayıpların yaşandığını söyledi. Başkan Yaşar, “Kurbanlık hayvanların derileri titizlikle yüzülmeli, bağırsaklar itina ile temizlenmeli. Böylece ülke ekonomimize büyük katkı sağlamış oluruz” dedi. Başkan Yaşar son olarak, “Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak, Türk Milletinin Kurban Bayramını kutlar, saygılar sunarız” dedi.