KTÜN’de Güncel Jeodezik Uygulamalar Çalıştayı Gerçekleşti

KTÜN’de Güncel Jeodezik Uygulamalar Çalıştayı Gerçekleşti

TUJK 19. Toplantısı kapsamında düzenlenen Güncel Jeodezik Uygulamalar Çalıştayı, Harita Genel Müdürlüğü himayesinde, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Harita Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde yapıldı.

 

Türkiye Ulusal Jeodezik Komisyonu (TUJK) 19. Toplantısı kapsamında düzenlenen Güncel Jeodezik Uygulamalar Çalıştayı, Harita Genel Müdürlüğü himayesinde, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Harita Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde yapıldı.

Halil Cin Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılışına Harita Genel Müdürü Tuğgeneral Hurşit Ağırcan, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Adil Hakan Ayber, TUJK Başkanı ve Harita Genel Müdürlüğü Jeodezi Daire Başkanı Dr. Mühendis Albay Osman Atila Akabalı, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, KTÜN Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Karabörk, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Orhan Kasap, Uluslararası Haritacılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Orhan Ercan, yurt içi ve yurt dışından öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Kahveci, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, TUJK Çalıştaylarının 2002 yılından bu yana farklı üniversite, kurum ya da kuruluşla çeşitli temalar üzerinde gerçekleştirilmeye devam ettiğini söyledi. Bu yıl düzenlenen çalıştayda, jeodezik tabanlı konuların alanında uzman kişilerce katılımcılara aktarılacağını ifade eden Kahveci, “Bu bağlamda yurt dışından da yabancı konuklarımız bulunuyor. TUJK 2019 çalıştayında, Türk Haritacılığının Bugünü ve Yarını başlıklı panel ile davetli konuşmacıların sunum yapacağı 3 teknik oturum ve 1 de genç jeodeziciler oturumu gerçekleştirilecektir. Çalıştay kapsamında ayrıca teorik ve uygulamalı olarak KTH yöntemiyle gravimetrik jeoit belirleme eğitimi de verilecektir” dedi.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, düzenlenen çalıştayın jeodezi biliminin saygınlığını artırmak için gerekli çalışmalar yapmak, Türkiye’de jeodezi eğitimini geliştirmek ve ülkemizde gerçekleştirilen jeodezi projelerinin ulusal düzeyde farkındalığını sağlamak adına önemli olduğunu belirterek, “Türk ve yabancı bilim insanlarının jeodezi alanında yapmış olduğu çalışmaların bu tür etkinliklerde sunulması, literatüre ve evrensel bilime katkıları yadsınamaz” ifadesini kullandı.

Harita Genel Müdürü Tuğgeneral Hurşit Ağırcan ise çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. TUJK bilimsel toplantılarının, hedefe yönelik oluşu ve bilimsel seviyenin yüksekliği sayesinde Türkiye’de gerçekleştirilen haritacılıkla ilgili diğer toplantılar arasında farklı ve özel bir yere sahip olduğunu anlatan Tuğgeneral Ağırcan, “Bu çalıştayın önemli kazanımlarından birisinin de halen eğitimlere devam eden ve geleceğin bilim insanı adayı öğrenci arkadaşlarımızın harita ve jeodezi dünyasıyla tanışmalarını sağlamaktır. Ülkemizde haritacılık alanında ana hedefimiz ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunmak üzere kalkınma, savunma, güvenlik, istihbarat ve bilimsel çalışmaların ihtiyaç duyduğu temel harita ve coğrafi verilerin en güncel ve hızlı şekilde üretilmesine, sunulmasına yönelik çalışmaları günümüz bilim ve teknolojisine uygun hale getirmektir. Bu alanda ihtiyaç duyulan coğrafi verilerin temel altyapısı niteliğinde olan ülke temel ağlarını kurmak ve yaşatmak, jeoloji ve jeodezi alanında çalışan değerli bilim insanlarına büyük sorumluluklar yüklemekte, kurumlar ve üniversiteler arasındaki iş birliğinin önemini gün geçtikçe artırmaktadır” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, protokol üyelerine plaket ve ödül takdimi yapıldı. 2 gün süren çalıştayda, “Türk Haritacılığının Bugünü ve Yarını” başlıklı panel, 3 teknik oturum ile genç jeodeziciler oturumu gerçekleştirildi.