"Kozmik oda" hakiminin koruma sayısının azaltılmasına onay

"Kozmik oda" hakiminin koruma sayısının azaltılmasına onay

Danıştay 10. Dairesi, Yargıtay üyesi Kayan'ın 4 özel korumasının bir yakın korumaya indirilmesi ve tarafına tahsis edilen koruma aracının geri alınmasına ilişkin işlemleri hukuka uygun buldu- Kararda, Kayan'ın en son 2012'de tehdit aldığı, o tarihten bu y

ANKARA (AA) - AYLİN SIRIKLI DAL - Kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında arama yapan ve ardından Yargıtay üyesi seçilen Kadir Kayan'ın 4 yakın korumasının bire indirilmesi ve tarafına tahsis edilen koruma aracının geri alınmasına ilişkin işlemler hukuka uygun bulundu.

Yargıtay üyesi Kayan'a uygulanan "4 personel ile özel koruma kararı", İçişleri Bakanlığı Merkez Koruma Komisyonu kararıyla 2014'te "bir yakın koruma kararına" dönüştürüldü. Bu kararlara dayanılarak da Kayan'a tahsis edilen koruma aracı geri alındı.

Kayan, bu işlemlerin iptali istemiyle dava açtı.

Ankara 14. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi. İdare Mahkemesinin kararında, geçmişte aldığı birçok tehdit yanında en son 2012 yılı ocak ayında tehdit alan davacı açısından, Koruma Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca özel koruma tedbiri ile korunma şartlarının devam ettiği belirtildi.

Kararda, davalı idarelerce davacı hakkında güncel tehdit bulunmadığı ileri sürülmesine karşın mevcut belge ve bilgilerden tehdidin varlığının sabit olduğu ve tehdidin güncel olmadığına ilişkin yeterli kanaat oluşturacak delil sunulmadığı ifade edildi.

Davalı İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği ve Adalet Bakanlığı, İdare Mahkemesi kararını temyiz etti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya, Danıştay 10. Dairesine geldi. Daire, Ankara 14. İdare Mahkemesinin kararını oy birliğiyle bozdu.

Danıştay 10. Dairesinin kararında, Terörle Mücadele Kanunu'nun 20. maddesinde, özel yetkili mahkemelerde görevlendirilecek başkan, üye ve savcıların öncelikle ve ivedilikle korunacağı, koruma için ihtiyaç duyulan araç ve gereçlerin Adalet ve İçişleri bakanlıklarınca temin edileceği, koruma tedbirleriyle ilgili esas ve usullerin Başbakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirleneceğinin kurala bağlandığı hatırlatıldı.

Kararda, bu hüküm uyarınca Başbakan oluru ile yürürlüğe konulan "Koruma Hizmetleri Yönetmeliği"nin ilgili maddelerine de yer verildi.

Halen Yargıtay üyesi olan Kadir Kayan'ın, terörle mücadele suçlarına bakan ağır ceza mahkemesinde görev yaptığı dönemlerde birtakım internet sitelerinde hedef gösterildiği belirtilen kararda, Kayan'a 2009, 2010 ve 2012 yıllarında tehdit içerikli mektup ve fotoğraflar, 2010'da da 16 kalaşnikof mermisi gönderildiği ifade edildi.

Kararda, bu nedenlerle Kayan hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yaptığı 2005, 2007, 2009 ve 2011 yıllarında ve Yargıtay üyesi olarak görev aldığı 2013 yılında "özel koruma" tedbirinin uygulandığı kaydedildi ancak 2014'te İçişleri Bakanlığı Merkez Koruma Komisyonu kararıyla özel koruma kararının yakın koruma kararına dönüştürüldüğü, bu işlemlere dayanılarak yine 2014'te Adalet Bakanlığı işlemiyle davacıya tahsis edilen koruma aracının iptal edildiği anlatıldı.

İlgili yönetmelikte, koruma talep eden kişinin terör örgütlerince tehdit edildiğini veya hayati tehlike içerisinde olduğunu gösterir somut verilerin bulunmaması halinde ilgili komisyonlarca isteğin reddedileceğinin öngörüldüğü vurgulanan kararda, şöyle denildi:

"Davacı hakkında can güvenliğinin tehdit altında olup olmadığına yönelik davalı idarece yapılan incelemede, davacının terörle mücadele kapsamında görev yapan ağır ceza mahkemesinde çalıştığı dönemler içerisinde birtakım tehdit içerikli mektup ve posta aldığı, davacıya yönelik tehdit içeren en son hadisenin 4 Ocak 2012'de gerçekleştiği ve bu tarihten bu yana davacının terör örgütlerinin açık hedefi olduğuna veya can güvenliğinin tehlikede bulunduğuna dair güncel herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığının belirtildiği görülmektedir.

Bu durumda halen Yargıtay üyesi olarak görev yapan davacıya yönelik güncel tehdit bulunmadığının davalı idarece yapılan tahkikat sonucu ortaya konulması karşısında, davacı hakkında uygulanan 4 personel ile özel koruma kararının, bir personel ile yakın koruma kararına dönüştürülmesine ve tarafına tahsis edilen koruma aracının geri alınmasına ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık, işlemin iptali yolundaki mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır."

- 25 gün arama yapmıştı

Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kadir Kayan, kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında 2009'da 25 gün arama yapmıştı.

Kayan, 2011'de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler