Komşusu Muhammed Ali'yi anlattı

Komşusu Muhammed Ali'yi anlattı

Muhammed Ali'nin komşusu Lawrence Montgomeri:- "Muhammed Ali küçükken benim çocuklarıma bir süre bakıcılık yaptığı için beni 'ilk patronum' diye çağırırdı"- "Muhammed çok müşfik ve insanları seven birisiydi"- Violet Montgomeri:- "Muhammed Ali'nin büyüklüğ

LOUISVİLLE (AA) - MUSTAFA KELEŞ - Solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden Amerikalı efsane boksör Muhammed Ali'nin çocukluğunun geçtiği mahalledeki kapı komşusu, sporcuyla anılarını anlattı.

Muhammed Ali'nin doğup büyüdüğü Kentucky'nin Louisville kentindeki evi cenaze töreni öncesi sevenlerinin yoğun ilgisini çekiyor. Farklı ülkelerden gelen hayranları büyük sporcunun doğup büyüdüğü evi ve o dönemden kalan eşyalarını inceliyor.

Sevenleri efsane boksörün Louisville'deki Grand Avenue Caddesi 3302 numaralı pembe boyalı evinin önüne çiçek, boks eldiveni ve sevgi mesajları bırakıyor.

Evin önündeki levhada Muhammed Ali'nin "Eğitim, insanın kendisine saygı duymasını sağlar" vecizesi yer alıyor. Bunun altında ise Clay ailesinin, ırkçılıkla bölünmüş Louisville'in batı yakasında orta sınıf siyahi toplumun bir parçası olduğu, bu ortamda büyüyen Muhammed Ali'nin kendisini üç defa ağır siklet boks şampiyonu olan ve insanların iyiliği için mücadele eden bir kişiye dönüştürdüğü belirtiliyor.

Muhammed Ali'nin komşusu Lawrence ve eşi Violet Montgomeri, efsane boksör ile anılarını AA muhabirine anlattı.

Muhammed Ali'nin öncelikle çok iyi bir insan olduğunu vurgulayan Lawrence Montgomeri, "Muhammed Ali küçükken benim çocuklarıma bir süre bakıcılık yaptığı için beni 'ilk patronum' diye çağırırdı." dedi.

Ünlü sporcunun küçüklükten itibaren boksa odaklandığını ifade eden Montgomeri, "Bana ellerimi kaldırtır ve boks antrenmanı yapardı. Ne zaman televizyonda bir boks maçı olsa çocukları koltuğa oturtur, sessizce maç izlemelerini sağlardı. Muhammed çok müşfik ve insanları seven birisiydi." diye konuştu.

- "En son eylülde görüştük"

Efsane sporcunun ölümü nedeniyle karmaşık duygular içinde olduğunu da kaydeden Montgomeri, 30 yıl önce Muhammed Ali'ye Parkinson teşhisi konulduğunu ve sporcunun uzun yıllar sağlık sorunlarıyla uğraştığını hatırlattı.

Muhammed Ali'nin bazı sözlerini kaleme alarak ona hediye ettiğini anlatan Montgomeri, "Bunlardan birisi, '50 yaşına geldiğinde dünyayı 20 yaşındaki gibi gören bir insan 30 yılını heba etmiş demektir' sözüdür. Bunu hala saklarım ve çok severim." dedi.

Montgomeri, Muhammed Ali'nin mükemmel bir hayat sürdüğünü ve kendisine büyük saygı duyduğunu anlattı.

Sporcuyu en son eylül ayında gördüğünde Muhammed Ali'nin güçlükle konuştuğunu dile getiren Montgomeri, "Kendisi üç kez 'Montgomeri' dedi ama daha fazla konuşamadı. Ben de elimi omzuna koydum ve daha fazla zorlamamak için yanından ayrıldım. En son görüşmemiz buydu." diye konuştu.

- "Çocukları ona bırakıyorduk"

Violet Montgomeri de, Muhammed Ali'yi küçüklüğünden beri takip ettiğini ve onun bir gün "en büyük" olacağına inandığını söyledi.

"Muhammed Ali'nin büyüklüğü bokstaki başarılarından değil kalbinin güzelliğindendi." diye konuşan Montgomeri, efsane boksörün sakin, şefkatli ve çocukları seven birisi olduğunu anlattı.

Muhammed Ali'nin, kendisinin üç çocuğuna kısa bir süre baktığını anlatan Violet Montgomeri, "Zaman zaman eşimle dışarı çıkıyorduk çocuklarımızı Muhammed Ali'ye emanet ediyorduk" dedi.

Muhammed Ali'nin cenaze namazı bugün Louisville kentindeki Freedom Hall/Özgürlük Salonu'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerikan İslam toplumunun önde gelen isimlerinin de katılımıyla kılınacak.

Dünya ağır siklet boks şampiyonu unvanını 1964, 1974, 1978 yıllarında 3 kez kazanan Ali, solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 2 Haziran'da hastaneye kaldırılmıştı. Uzun süredir Parkinson rahatsızlığı bulunan Ali'nin septik şok sebebiyle hayatını kaybettiği bildirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler