Kolombiya Milli Günü Resepsiyonu

Kolombiya Milli Günü Resepsiyonu

Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Saavedra:- "Ordumuzun ve silahsızlandırılmış gerillaların iş birliğiyle mayından arındırılıp, ülkemizdeki çatışmalardan dolayı eğitimine ara vermek zorunda kalmış çocukların eğitimine dönmesine fırsat verilen ilk kırsal bö

ANKARA (AA) - Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto Saavedra, "Ordumuzun ve silahsızlandırılmış gerillaların iş birliğiyle mayından arındırılıp, ülkemizdeki çatışmalardan dolayı eğitimine ara vermek zorunda kalmış çocukların eğitime dönmesine fırsat verilen ilk kırsal bölge El Orejon'da, Türkiye'nin kurduğu eğitim merkezi Türk devletinin yardımlarının büyük bir sembolü haline gelmiştir." dedi.

Büyükelçi Saavedra'nın ev sahipliğinde Cern Modern'de düzenlenen milli gün resepsiyonuna, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh ve Türkiye'nin eski Beyrut Büyükelçisi İnan Akyıldız'ın yanı sıra çok sayıda yabancı misyon temsilcisi, diplomat ve gazeteci katıldı.

Saavedra, resepsiyonda yaptığı konuşmada, her yıl demokrasinin varlığını ifade ve ibadet özgürlüğü, kuvvetler ayrılığı ve bağımsızlığı gibi temel değerlerle kutladıklarının bildirdi.

Saavedra, "Bu yılki kutlamamız çok özel çünkü Kolombiya devleti ile FARC gerillaları arasındaki barış anlaşmalarının imzalanmasını, bu direnişçi grubun etkinliğinin sona ermesini ve silahlarını terk etmesini kutluyoruz." dedi.

Ülkesindeki barış sürecine verdiği samimi ve cömert destek nedeniyle Türkiye'ye teşekkürlerini ileten Saavedra, "Ordumuzun ve silahsızlandırılmış gerillaların iş birliğiyle mayından arındırılıp, ülkemizdeki çatışmalardan dolayı eğitimine ara vermek zorunda kalmış çocukların eğitimine dönmesine fırsat verilen ilk kırsal bölge El Orejon'da, Türkiye'nin kurduğu eğitim merkezi Türk devletinin yardımlarının büyük bir sembolü haline gelmiştir." ifadesini kullandı.

Saavedra, ülkesi ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasını kutlamak için elçiliğin Ankara, İstanbul ve İzmir'de Kolombiya Kültür Festivali organize ettiğini belirterek, milli günün yanı sıra Ankara'da festivalin açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye’nin eski Beyrut Büyükelçisi Özyıldız da yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sunan Büyükelçi Saavedra'ya teşekkürlerini ileterek, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler sizin görev sürenizde ciddi aşama kaydetti. Türkiye ve Kolombiya arasındaki bu ilişki gelişmeye devam edecektir." dedi.

Kolombiya'nın Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler'deki en önemli ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Özyıldız, "Türkiye ve Kolombiya arasında önemli bir ticaret hacmi, yüksek düzeyli temas ve gelişmekte olan ilişkilere sahibiz. Bizler aynı zamanda bu ilişkilerin daha ileriye taşınması için büyük bir potansiyele de sahibiz. İlişkilerimizi her alanda derinleştirmeye ve çeşitlendirmeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Resepsiyon, konuşmaların ardından Kolombiya Kültür Festivali'nin açılışıyla devam etti.

Ankara, İstanbul ve İzmir'de düzenlenecek film gösterimleri, fotoğraf sergisi ve Colombian All Stars dans grubunun akrobatik Salsa performasını kapsayan festivalle, Kolombiya hükümeti ve FARC arasında imzalanan anlaşmayla ülkede başlayan barış süreci Türkiye'de de kutlanacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler