Kokuya duyarlılığını keşfetti, mesleğini değiştirdi

Kokuya duyarlılığını keşfetti, mesleğini değiştirdi

Bosna'daki savaşta patlayan bir bombayı ve o andaki dehşeti yıllar sonraki bir yangında duyduğu kokuyla tüm detaylarıyla yeniden anımsayan Tarik Lusija, yaşadığı bu olayın ardından kokuya hassasiyetini keşfederek avukatlık mesleğini bırakıp parfümeri dükk

SARAYBOSNA (AA) - EMRE BAŞTUĞ - Bosna'daki savaşta patlayan bir bombayı ve o andaki dehşeti yıllar sonraki bir yangında duyduğu kokuyla tüm detaylarıyla yeniden anımsayan Tarik Lusija, yaşadığı bu olayın ardından kokuya hassasiyetini keşfederek üç yıldır yaptığı avukatlığı bırakıp Saraybosna'da parfümeri dükkanı açtı.

Başkent Saraybosna'daki tarihi Başçarşı'da "Kalem-i Misk" isimli küçük bir parfümeri dükkanında kişiye özel kokular üreten Lusija, kokunun insan hayatındaki önemini ve bu işe nasıl başladığını anlattı.

Dünyanın farklı yerlerinden getirdiği mistik kokulu yağlarla mütevazi dükkanını koku diyarına dönüştüren Lusija, parfümeri işine başlamasında Bosna'daki savaşın ardından yaşadığı bir anının etkili olduğunu belirtti.

Çocuk yaştayken cereyan eden Bosna savaşında, parkta oynadığı esnada bir bombanın patladığını ve ardından yaşanan dehşet anlarını, yıllar sonra şahit olduğu bir yangının ardından duyduğu kokuyla yeniden adeta yaşadığını kaydeden Lusija, bu olayın ardından kokunun özel ve büyük bir gücü, kendisinin de kokuya karşı yatkınlığı olduğunu keşfettiğini söyledi.

Lusija, yangında duyduğu kokunun, bomba patladığında ortalığa yayılan kokuyla neredeyse aynı olduğunu ifade ederek "Bu koku beni tetikledi ve o an kafamda bombanın patladığı ana gittim. Yer, görseller, koku, ses, renk gibi her şeyi hissettim ve yaşadım." dedi.

O an kokunun insanı geçmişe götürebilecek gücü olduğunu fark ettiğini dile getiren Lusija, aynı şekilde günün birinde tekkede zikir çektiği sırada merhum amcasının kokusunu duyduğunu ve sanki amcasının da tekkedeymiş hissine kapıldığını ifade etti.

Lusija, kokunun insanlara manevi tecrübe kazandırdığını savunarak "Fotoğraf size geçmişte yaşadığınız bir şeyi hatırlatabilir ancak orada koku, ses ya da daha fazlası olmaz. Ama koku ile tamamen tamamlanmış bir duyu çemberi içindesiniz." diye konuştu.

- Avukatlığı bırakıp parfümeri dükkanı açtı

Üniversiteden mezun olduktan sonra üç yıl boyunca çalıştığı avukatlık mesleğini bırakarak babasının hobi olarak yaptığı parfümeri işi için açtığı dükkanda kardeşiyle profesyonel olarak bu işle uğraşmaya başladığını anlatan Lusija, "Yaşadığım tecrübeler beni şu an içinde bulunduğum duruma itti. Kokunun gücünü bu şekilde anlayınca bu işin içinde daha derine inebiliyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Lusija, kokunun pozitif bir unsur olduğunu belirterek "Bir kokuyu sevip sevmeyebilirsiniz. Ama bir parfümü kokladığınızda üzgün ya da sinirli olmazsınız. İnsanlar buraya geldiklerinde bir koku alsalar da almasalar da arkalarında olumlu şeyler bırakıyorlar. Bu benim için önemli bir unsur." dedi.

Yaptığı işi sadece ticaret olarak görmediğini vurgulayan Lusija, bu otantik mekanda insanlara aynı zamanda kokunun düşünülenden nasıl daha farklı olabileceğini göstermeye çalıştıklarını belirtti.

- Ten kokusuna özel parfüm

Çok az kişinin kendilerinde var olan vücut kokularını tamamlayan parfümler seçtiğini ya da aradığını kaydeden Lusija, Kalem-i Meşk ismini verdiği dükkanında insanlara, kendi kokusunu bulmaya yardımcı olduklarını söyledi.

Lusija, müşterilerine kardeşiyle özel parfümler hazırladıklarını belirterek bu süreçte farklı yağları karıştırdıklarını, daha sonra her denemede yeni karışımı en az 15 gün beklettiklerini ve kişi için en uygun kokunun ortaya çıkmasının yaklaşık üç ayı bulduğunu anlattı.

İyi bir parfümün kişinin görüntüsünü tamamlayan bir etkisi olduğunu savunan Lusija, "Bir kişi kendisine ait, özgün bir parfüm kullanıyorsa insanlar bu kokuyu duyduğunda parfümü değil o kişiyi hatırlar. Eğer tanınan bir parfüm markası kullanıyorsa herkes bu kokuyu duyduğunda o parfümün ismini ya da reklamında oynayan ünlüyü hatırlar." dedi.

Lusija, özel koku hazırlamanın yanında müşterilerine hazır parfümler de sunduklarını ifade ederek özel koku hazırlamak için malzemelerini dünyanın farklı bölgelerinden getirttiğini söyledi.

Ham maddeleri genellikle Endonezya, Suudi Arabistan, Yemen, Fas ve İran'dan sağladığını anlatan Lusija, ayrıca en fazla Türkiye ile iş yaptığını sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler