Kısmi toparlanma, petrolde işten çıkarmaları önleyemiyor

Kısmi toparlanma, petrolde işten çıkarmaları önleyemiyor

Danışmanlık şirketi Challenger, Gray ve Christmas AŞ, sadece ABD’de geçen yıl 94 bin kişinin işsiz kaldığı enerji sektöründe, bu yıl sonuna kadar yine bu ülkede 72 bin 660 çalışanın işten çıkarılacağını tahmin etti - Shell, Chevron, BP, Total ve Saipem'in

ANKARA (AA) - UĞUR ERTAŞ - Merkezi ABD'de bulunan danışmanlık şirketi Challenger, Gray ve Christmas AŞ, düşük seyreden petrol fiyatları nedeniyle sadece ABD'de geçen yıl 94 bin kişinin işsiz kaldığını belirterek ilk 4 aydaki öngörülerle bu yıl sonuna kadar yine sadece bu ülkede 72 bin 660 sektör çalışanının işine son verileceği tahmininde bulundu.

AA muhabirinin, Challenger, Gray ve Christmas AŞ'nin nisan ayında yayımladığı rapordan derlediği verilere göre, petrol fiyatlarının son 2 yıldır düşük düzeylerde seyretmesi, uluslararası dev enerji şirketlerinin de çalışanlarıyla yollarını ayırarak yeniden yapılandırma sürecine girmesine neden oldu.

Geçen yıl, sadece ABD'de 94 binden fazla sektör çalışanın işinden olduğu vurgulanan raporda, bu yıl da ilk 4 aydaki öngörülere göre aynı nedenlerle enerji sektöründe 72 bin 660 kişinin işine son verileceği tahminine yer verildi. Bu sayının geçen yılın ilk 4 ayında açıklanan 57 bin 556 kişi işsizlik tahminiyle karşılaştırıldığında, enerji sektöründeki işsizlik beklentisinde bu yıl yüzde 26 artış görülmesi dikkati çekti.

- Şirketlerin açıklamaları da kötümser

Bu arada, son dönemde kısmen 50 dolarlar civarında toparlanmaya çalışsa da düşük seyreden petrol fiyatlarının sektörde yol açtığı daralan kar marjları, şirketleri tasarruf önlemleri almaya zorluyor.

Shell, Chevron, BP, Total ve Saipem'in de aralarında bulunduğu şirketler, münferit dönemlerde yaptıkları açıklamalarla gelecek yıl sonuna kadar 37 bin 300 çalışanla daha yollarını ayıracaklarını duyurarak danışmanlık şirketlerinin sektöre yönelik kötümser tahminlerini güçlendirdi.

Gelecek yılın sonuna kadar dünyadaki petrol arama ve üretimi yapan enerji devlerinden Shell 10 bin, İtalyan Saipem 8 bin 800, Amerikan Chevron 7 bin çalışanını işten çıkartacağı açıklamasıyla bu konuda başı çeken kuruluşlar arasında yer aldı.

Aynı dönemde, BP ile Danimarkalı Maersk dörder bin, Fransız Total 2 bin, Norveçli Statoil ise bin 500 personelin iş akdine son verileceğini daha önce açıkladı.

- "İşten çıkarılanların geri dönmesi zor"

Uluslararası enerji uzmanları, petrol fiyatlarındaki seyrin sektöre etkilerini ve artan işten çıkarmaların nedenlerini şöyle değerlendirdi:

“Ana sebep düşen petrol fiyatlarıdır. Diğer bir sebep ise şirketlerin bu düşük fiyatların uzun süreceği kanaatinde olmalarıdır. Hatta petrol fiyatları yükselmeye başlasa bile eski yüksek fiyatlar yani 100 dolarlar civarına çıkması mümkün olmayacağından, uzun süreli perspektifte rekabet edebilirlik maliyetlerini kontrol etmeye çalışıyor. Çünkü büyük şirketlerin neredeyse tamamı kendilerini hem insan gücü, hem yönetim hem de tedarik zinciri noktasında petrolün varil fiyatının 100 dolar olacağına endekslemişlerdi. Şimdi ise düşük fiyatlara göre kendilerini yeniden düzenlemeleri gerekiyor. Şirketler sadece işçi çıkarmıyorlar, aynı zamanda maliyetlerini gözden geçirme adına yeni bir süreçten geçiyorlar. Bundan dolayı da bu süreçlerin kısa vadeli olmadığı görünüyor ve bu işten çıkartılacak insanların işlerine geri dönmeleri de çok olası bir durum değil.”

Son olarak, Şubat 2016'da ABD’nin dünyaca ünlü petrol arama şirketi Schlumberger, düşen petrol fiyatları nedeniyle 2015 yılında 25 bin çalışanın işine son verildiğini duyurmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler