Kırgızistan'da ana muhalefet lideri hakim karşısında

Kırgızistan'da ana muhalefet lideri hakim karşısında

Yolsuzluk ve dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklu bulunan ana muhalefet lideri Tekebayev hakkındaki davanın ilk duruşması yapıldı

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da yolsuzluk ve dolandırıcılık suçlamasıyla 70 gündür gözaltında bulunan ana muhalefetteki Sosyalist Ata Meken Partisi lideri Ömürbek Tekebayev, hakim karşısına çıkarıldı.

Başkentte Pervomay İlçe Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, Tekebayev ve davanın diğer sanığı eski Acil Durumlar Bakanı Düyşönkul Çotonov, avukatlar, Ata Meken Partisi milletvekilleri ile sanıkların aileleri katıldı.

Sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan duruşma sırasında Tekebayev, dosyayı inceleme fırsatı bulamadığını ve bu sebeple savunma yapmak istemediğini belirterek mahkemeden süre talep etti.

Hakim Aybek Ernisuulu, Tekebayev ile Çotonov'un tutukluluk hallerinin devamına karar vererek eksik hususların tamamlanması amacıyla duruşmayı 8 Haziran'a erteledi.

"Tekebayev'e özgürlük" sloganları altında duruşma salonundan çıkarılan Tekebayev ve Çotonov, Milli Güvenlik Devlet Komitesi (GKNB) cezaevine götürüldü.

- Tekebayev'in davası

Ömürbek Tekebayev, 2010'da geçici hükümette başbakan yardımcılığı yaptığı dönemde Rus iş adamı Leonid Mayevskiy'i dolandırmakla suçlanıyor.

Mayevskiy, 7 yıl aradan sonra Kırgızistan'ın telekomünikasyon pazarına girebilmek için bir milyon dolar verdiği Tekebayev'in vaadini yerine getirmediği ve parasını geri vermediğini iddia ederek, GKNB Yolsuzluk Bölümüne suç duyurusunda bulunmuştu.

Bunun üzerine önce Tekebayev ve daha sonra Çotonov gözaltına alınmıştı.

Tekebayev'in, bu yıl ülkede yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde partisi tarafından aday gösterileceği açıklanmıştı.

Ülkenin etkili politikacılardan Tekebayev'in yandaşları, cumhurbaşkanlığı seçiminden önce parti lideri hakkında açılan davanın "siyasi" olduğunu savunuyor.

Ata Meken Partisi milletvekilleri de liderlerinin gözaltına alınmasının ardından memleketi Celalabad'da aralıksız, başkent Bişkek'te zaman zaman gösteriler düzenliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler