Kenyalı muhalif lider Odinga "başkanlık yemini" edecek

Kenyalı muhalif lider Odinga "başkanlık yemini" edecek

Kenya'da seçimleri boykot eden muhalif lider Odinga, 12 Aralık'ta başkanlık yemin töreni düzenleyecek- Meru Senatörü Kindiki:- "Bir köşede birilerinin önünde yemin etmeniz hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu mesele kapandı ve 2022 yılında tekrar açılacak"- Kak

NAİROBİ (AA) - Kenyalı muhalif lider Raila Odinga’nın gelecek hafta "başkanlık yemini" töreni düzenleyeceğini açıklaması üzerine ülkede tansiyon yeniden yükseldi.

Odinga, ülkedeki çok sayıda kişiye gelecek hafta salı günü Kenya’nın bağımsızlık gününde başkanlık yemini edeceği tören için davetiye gönderdi.

Yemin töreninin nerede olacağı açıklanmazken, davetiye kartlarında “Davetlisiniz. Halkın Başkanı Raila Odinga’nın yemin törenine gelin ve şahitlik edin." ifadesi yer aldı.

Ülkedeki uzmanlar törenin şiddet olaylarını artırabileceğinden endişe ederken, siyasiler yeminin yasa dışı olduğunu ve uzlaşı kapısını kapatacağını belirtiyor.

- "Bu mesele kapandı"

AA muhabirine konuşan Meru Senatörü Kithure Kindiki, yemin törenlerine başyargıcın gözlemcilik ettiğini ve Odinga’nın planladığı yemin töreninin kendisini Kenya'nın devlet başkanı yapmayacağını vurguladı.

Kindiki, "Başyargıç David Maraga, Kasarani Stadyumu’nda Kenyatta’nın yeminine şahitlik etti. Başyargıcın 2022’ye kadar başka bir törene katılacağını düşünmüyorum." diye konuştu.

Odinga ve muhalif örgütlere anayasal rollerine uyma çağrısı yapan Kindiki, "Bir köşede birilerinin önünde yemin etmeniz hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu mesele kapandı ve 2022 yılında tekrar açılacak." dedi.

- "Odinga 8 Ağustos’ta kazandı"

Kakamega Senatörü Cleophas Malala ise Odinga’nın 8 Ağustos’ta düzenlenen ve hileli olduğu için iptal edilen seçimi kazandığını ileri sürerek bu sebepten ötürü yemin kararı aldığını belirtti.

Malala, "Kenyatta yasanın hükümlerine göre yemin etti ama aynı yasa ona başkan olma meşruiyetini garanti etmiyor. 12 Aralık'ta halkın başkanının yemin törenine katılacağız." diye konuştu.

- "Vatan hainliği olarak görülebilir"

Siyaset bilimi uzmanı Herman Manyora ise Odinga’nın yemin töreninin vatan hainliği olarak kabul görebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Manyora, "Odinga bu fikri kenara koymalı. Kendisi de anayasanın izin vermediği şekilde yemin etmenin vatan hainliği anlamına geldiğinin farkında. Kenyatta yemin edip göreve başladıktan sonra kimse o yemini edemez. Bu vatan hainliği olacaktır." dedi.

Manyora, yemin töreninin polisle çatışmaya yol açabileceğini ifade etti.

- "Gözaltına alınan muhalif komite üyesi serbest bırakıldı"

Öte yandan, muhalif koalisyon NASA’nın lideri Odinga, 26 Ekim seçimi sonrasında kuracaklarını açıkladığı “Halk Meclisini” organize etmesi için geçen hafta 7 kişilik bir komite oluşturulduğunu duyurdu.

Açıklamanın hemen ardından ise komite üyelerinden, muhalefetin önde gelen ismi David Ndii gözaltına alındı. Halkı şiddete sevk etmekle suçlanan Ndii, dün akşam saatlerinde kefaletle serbest bırakıldı.

Kenya'da muhalefetin boykotuna rağmen 26 Ekim'de protestolar ve sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan devlet başkanlığı seçiminde ikinci kez seçilen Uhuru Kenyatta, 28 Kasım’da yemin ederek görevine başladı.

Kenya Yüksek Mahkemesi, muhaliflerin seçim sonuçlarına yaptığı itirazı reddederek seçimde hiçbir yasa dışılık ve usulsüzlüğe rastlanmadığını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler