Kazakistan'da milli kahraman Kabanbay Batır'ı anma etkinliği

Kazakistan'da milli kahraman Kabanbay Batır'ı anma etkinliği

Kazak milli kahramanı Kabanbay Batır, doğumunun 325. yılında bir konferansla anıldı

ASTANA (AA) – Kazakistan’ın milli kahramanı Karakerey Kabanbay Batır'ın doğumunun 325. yılı dolayısıyla başkent Astana'da konferans düzenlendi.

“Kazak Halkının Özgürlük Yolunda Milli Kahramanı Karakerey Kabanbay Batır” başlıklı konferansta bilim adamları 19. yüzyılda Kazak Hanlığı döneminde yaşayan ve Kazak Türklerinin milli kurtuluş mücadelesine öncülük eden Kabanbay Batır ile ilgili yeni bilimsel çalışmalar ve kaynaklar hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Başkent Astana’daki Ulusal Müze'de gerçekleştirilen konferansa, Kabanbay Batır Fonu Başkanı Kamal Abdrahman’ın yanı sıra çok sayıda bilim adamı ve öğrenci katıldı.

Karakerey Kabanbay Batır Fonu Başkanı Abdrahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kabanbay Batır’ın tarihte Kazak halkının özgürlüğü savaşmış bir boy lideri olduğunu belirterek, “Kabanday Batır, Türk halklarının yurtlarını işgal etmek isteyen düşmanlara karşı direnmiştir.” İfadelerini kullandı.

Kabanbay Batır’ın genç nesiller için örnek teşkil ettiğini söyleyen Abdrahman, “Kazakların askeri taktik ve stratejilerini oluşturmanın yanı sıra diplomasisini de geliştirdi. Her Kazak Türkü onun adını bilir. Mesela, sokakta bir öğrenciye Lenin kim diye sorsan bilmez, Kabanbay Batır veya Ablay Batır’ı sorarsanız, size kim olduklarını anlatır.” dedi.

Kabanbay Batır'ın anısının şiirler, destanlar ve romanlar aracılığıyla halkın hafızasında yaşadığına dikkat çeken Abdrahman, onun tarihinin de iyi bilinebilmesi için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :