Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi yılı etkinlikleri

Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi yılı etkinlikleri

UNESCO'nun ilan ettiği Hoca Ahmet Yesevi yılı kapsamında ülkede çeşitli bilimsel ve kültürel etkinlikler düzenleniyor

ASTANA (AA) - Kazakistan'da, UNESCO'nun ilan ettiği 2016 Hoca Ahmet Yesevi yılı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor.

Kazakistan Ulusal Müzesi'nde düzenlenen "Hoca Ahmet Yesevi'nin görüşü ve dini akımlar" konulu yuvarlak masaya, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Din İşleri Komitesi temsilcileri ve bilim adamlarının yanı sıra çok sayıda ziyaretçi katıldı.

Din İşleri Komitesi temsilcisi Aynur Abdırasıl, etkinlikte, Yesevi'nin ruhani derinlik ve eğitim özellikleri içeren eserleriyle Türk edebiyatına yenilikler getirdiğini söyledi.

Abdırasıl, "O, edebiyata hikmet gibi yeni tarzlar getirmiş, ruhani ilmi şiire dönüştürmüştür." dedi.

UNESCO'nun ilan ettiği Hoca Ahmet Yesevi yılı kapsamında dünyanın birçok ülkesinde bilimsel etkinliklerin düzenlendiğini belirten Abdırasıl, Kazakistan'da da uluslararası konferansların yapılmasının planlandığını dile getirdi.

Etkinlikler kapsamında ayrıca Kazakistan Ulusal Kütüphanesi'nde kitap sergisi düzenlendi.

Sergide söz alan kütüphane temsilcisi Tolkın Madilkan, Yesevi'nin eserleri ve onun hakkındaki kitaplar olmak üzere 40'tan fazla kitabın sergilendiğini kaydetti.

Sergide şairin Arapça kitaplarının yanı sıra ziyaretçiler için Rusça ve Kazakça kitapların da bulunduğunu vurgulayan Madilkan, "Burada ziyaretçiler kendi dillerinde Fatiha gibi surelerin açıklamalarıyla tanışma imkanı buluyor." şeklinde konuştu.

Yesevi'nin dini konuları ele alan kitaplarının aynı zamanda barış eserleri olduğuna dikkati çeken Madilkan, söz konusu kitapların ahlaklı bireyler yetiştiren eserler olduğunu ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler