Kazakistan’da arazi reformu

Kazakistan’da arazi reformu

Kazakistan Parlamentosu, tepki çeken arazi yasasının uygulamaya girişini erteledi

ASTANA (AA) - Kazakistan Parlamentosu, protesto gösterilerine neden olan arazi yasasının uygulanmasını yıl sonuna bıraktı.

Parlamentodan yapılan yazılı açıklamada, 2 Kasım 2015'te onaylanan arazilerin yabancılara kiralanması kanununun uygulanmasının 31 Aralık'a ertelenmesine karar verildiği belirtildi.

Geçen yıl parlamento ve cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yeni yasanın haziran ayında yürürlüğe girmesi planlanmıştı. Ancak halk, arazilerin yabancılara satılmasına tepki göstermişti. Aralarında Almatı, Aktau, Aktöbe'nin de bulunduğu çeşitli kentlerde protesto gösterileri düzenlenmişti. İçişleri Bakanlığı, gösteriler sırasında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı açıklamıştı.

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi de haziran ayı başında arazi protestolarına destek vermek ve darbe girişiminde bulunmak suçlamasıyla bazı iş adamları ve devlet görevlilerini gözaltına almıştı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, kanunun asıl amacının toplumun bazı kesimlerine anlatılamadığını ve arazilerin yabancılara satılmasının söz konusu olmadığını belirterek 2016 yılın sonuna kadar moratoryum ilan etmişti.

Ülkede tarım arazilerinin verimliliğini artırmak amacıyla kabul edilen arazi kanunu, vatandaşlara kiralanan arazilerin açık ve uygun şartlarda satılmasına, yabancılara 25 yıl süreliğine kiraya verilmesine ve arazilerin kullanımına ilişkin kısıtlamaların kaldırılmasına imkan tanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler