Karadağlı annelerden hükümet karşıtı protesto

Karadağlı annelerden hükümet karşıtı protesto

Devletin, üç ve daha fazla çocuğu olan annelere verdiği desteğin yeni hükümet tarafından düşürülmesine tepki gösteren anneler, başkent Podgorica'da protesto düzenledi

PODGORİCA (AA) - Karadağ'da, devletin üç ve daha fazla çocuğu olan annelere verdiği desteğin yeni hükümet tarafından düşürülmesine tepki gösteren binlerce anne, başkent Podgorica'da protesto düzenledi.

Meclis binası önünde toplanan anneler, yeni hükümet tarafından yüzde 25 oranında düşürülen maaşlarının yeniden eski haline döndürülmesini talep etti. Protestolarına bir hafta boyunca devam edeceklerini kaydeden anneler, taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Eylemci grubun temsilcisi Zeljka Savkovic, hak ettiklerinin ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini belirterek, Karadağlı tüm annelerin kendilerine destek olmasını istedi.

Protestolarının siyasi olmadığını kaydeden Savkovic, "Ülkedeki tüm annelerden, hangi siyasi partiye ait olduğu önemli olmaksızın tüm vatandaşlardan destek bekliyoruz." dedi.

Savkovic, Karadağlı annelerin dünyanın gözünde rezil edildiğini savunarak, "Kaderimizi, AB ve IMF'nin belirlemesine izin verenler utansın." ifadelerini kullandı.

Protestoya katılan annelerden Marija Dobrasinovic, düşürülen devlet desteğini geri istediklerini vurgulayarak, "Şimdi bu hakkı tamamen elimizden almak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz." dedi.

Darija Begovic isimli protestocu da ülkenin ekonomik krizden çıkması için annelerin değil, milletvekillerinin maaşlarının 300 avroya düşürülmesi gerektiğini savundu.


- IMF: "Kötü bir hamleydi"


Karadağ Maliye Bakanlığı, daha önce 336 ila 192 avro olan devlet desteğinin 2017 yılında 264 ila 144 avro olarak belirlendiğini açıklamıştı.

Öte yandan, dün Karadağ'da temaslarda bulunan IMF heyeti ise devletin üç ve daha fazla çocuğu olan annelere maaş bağlama kararının kötü bir hamle olduğunu ve ilgili kanunun değiştirilmesi gerektiği açıkladı.

Karadağ'da yaklaşık 21 bin kadın, devletin üç ve daha fazla çocuğu olan annelere sunduğu yardımdan faydalanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler