Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası

Kara Havacılık Komutanlığındaki darbe girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılandığı davaya, eski yarbay Bolat'ın çapraz sorgusuyla devam edildi. Sanık Bolat, ifadesi konusunda cezaevindeki FETÖ'cü

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 17'nci Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları'ndaki salonda görülen duruşmaya sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmaya sanık eski yarbay Murat Bolat'ın çapraz sorgusuyla devam edildi. Başbakanlık avukatı Süleyman Ayhan, Bolat'a, darbe girişiminde bulunmadığını söylediğini ancak emrindeki bazı personelin "yurtta sulh konseyi" üyelerinden olduğu belirtilen eski yarbay Özcan Karacan ve eski yarbay Halil Gül ile toplantı yaptıklarını hatırlattı.

Sanık Bolat, "Doğru. Bu benim darbe girişiminin dışında kaldığımın göstergesidir." dedi.

Bazı subayların katıldığı belirtilen darbe girişimine ilişkin toplantıya katılıp katılmadığı sorulan sanık Bolat, söz konusu toplantıya katılmadığını iddia etti.

Sanık Bolat, "Özcan Karacan'ın telsizle helikopterlere talimat verdiğini söylediniz. Karacan'a bilgi akışı geldiğine şahit oldunuz mu?" sorusuna da "Şahit olmadım. Karacan'ın helikopterlere 'Sizden olmayanları vurun.' talimatı verdiğini duydum ama kimden bilgi aldığını bilmiyorum." cevabını verdi.

Müşteki avukatı Elif Yurtoğlu, yarbay Halil Gül ile darbe girişiminden önce yaptığı FaceTime görüşmesinde, Gül'ün önemli bir şey olduğunu söyleyerek Bolat'ı göreve çağırdığını, ikna etmek için telefonun ekranından bir mermi gösterdiğini söylediğini belirterek, bunun doğruluğunu sordu. Bolat, Gül'ün kendisine, 9 milimetre çapında mermi göstererek göreve çağırdığını doğruladı.

Avukat Ayhan'ın, "FETÖ'nün açık ve kapalı baskılarından bahsettiniz. Bunlar nedir?" sorusu üzerine Bolat, "Bunları savunmamda anlattım. Cezaevinde baskı gördüğümü söyledim. Darbe girişiminden önce bir baskı olmadı." dedi.

Sanık Bolat, sanıklardan İdris Feyzi Okan'ın avukatının müvekkili ile aralarında bir husumet olup olmadığı sorusuna da bunun doğru olmadığını ifade etti.

Bolat, avukatlar tarafından sorulan başka bir soru üzerine, "Türkiye genelinde darbecilerin en başarılı olduğu birlik Kara Havacılık Komutanlığıdır. Bunun sebebi de çok yetenekli bir komutan olan Özcan Karacan'dır." diye konuştu.

Sanık avukatlarından gelen, "Darbeci olduğunu söylediğiniz Karacan ile 7 defa telefon görüşmeniz var. Saat 20.47'den sonra 4 defa siz Karacan'ı aramışsınız. Ne saikle aradınız?" sorusuna sanık Bolat, "Sonuçta biz aynı birliğin tabur komutanlarıyız. Bana MİT'in helikopterlerle vurulduğunu söylediler. Ben bunu anlamak, öğrenmek için aradım Karacan'ı ama cevap alamadım." şeklinde cevap verdi.

Sanık Volkan Türkkorkmaz, Bolat'ı ifade konusunda tehdit ettiği yönündeki beyanlarını hatırlatarak, baskıdan emniyet mensuplarını neden haberdar etmediğini sordu. Bolat, emniyette de FETÖ mensupları olabileceğini düşünerek soruşturma aşamasında söz konusu tehditten kimseye bahsetmediğini öne sürdü.

Yarına ertelenen duruşmada, sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinden eski tuğgeneral Ünsal Coşkun'un savunma yapması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler