Kahramanmaraş'ta bayramın diğer adı "Maraş çöreği"

Kahramanmaraş'ta bayramın diğer adı "Maraş çöreği"

Osmanlı'dan bu yana üretilen geleneksel lezzet Maraş çöreği, yörede özellikle bayram için hazırlanan ikramlıkların başında geliyor- Yumuşak, gevrek, tuzlu, şekerli, cevizli, üzümlü, pekmezli gibi çeşitleri bulunan Maraş çöreği, hoşafla ikram ediliyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ta Osmanlı Dönemi'nden bu yana üretilen geleneksel lezzet Maraş çöreği, yöre halkı için Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Özel merdanelerden geçirildikten sonra taş fırınlarda pişirilen Maraş çöreği, kolay hazmedilmesi, bozulmaması ve tok tutması gibi özellikleriyle dikkat çekiyor. Bayramda şekerden sonra en fazla ikram edilen yiyecek olan çörek, son yıllarda artan talep üzerine yumuşak, gevrek, tuzlu, şekerli, cevizli, üzümlü, pekmezli gibi çeşitleriyle üretiliyor.

Fırıncı Rüstem Yaprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda ve bayrama doğru Maraş çöreğine yoğun rağbet olduğunu söyledi.

Çöreğin bayramda hoşafın yanında ikram edildiğini anlatan Yaprak, "Özellikle gevrek çöreklerimizde talepler ağırlıkta. Gevrek çöreğimizin özelliği 6 ay boyunca dayanıklılığını koruması. Yumuşak çöreğin ise eğer buzdolabında bekletilirse 1 ay dayanma ömrü vardır. " dedi.

Bayram dolayısıyla mesailerinin 2 katına çıktığını kaydeden Yaprak, Maraş çöreğine yoğun talebi karşılayabilmek için çok çalıştıklarını vurguladı. Yaprak, "Ramazan Bayramı Kahramanmaraş'ta 'Çörek Bayramı' diye adlandırılmaktadır. Yani geleneksel bir şey. Bir asrı aşkın geçmişi var. Osmanlı'dan kalan bir ürün olduğu için Kahramanmaraş'a da özgü olduğundan ismine de Çörek Bayramı deniliyor buralarda." diye konuştu.

Yaprak, internet üzerinden sipariş de aldıklarını ve ürünlerinin yurt dışından da rağbet gördüğünü sözlerine ekledi.

- "Evde çörek yoksa hiçbir şey yok gibi oluyor"

Vatandaş Muhterem Demir ise Maraş çöreğinin yörede her hane için olmazsa olmazlar arasında yer aldığını söyledi.

Ramazan Bayramı'nda misafirlere en çok ikram edilenlerin başında Maraş çöreğinin geldiğini belirten Demir, "Evde çörek yoksa hiçbir şey yok gibi oluyor." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler