İÜ'de Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı açıldı

İÜ'de Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı açıldı

YÖK Başkanı Saraç:- "Önerimiz şudur, bu sene yetişmese bile müteakip seneden itibaren bu programın öğrencilerinin 2 yıl burada 2 yıl da Ukrayna'da eğitim almalarını sağlayacak bir protokol yapılması"- "Bu bağlamda iki ülke de yüksek öğretim sistemlerini d

İSTANBUL (AA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılan Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı programına ilişkin, "Bunun için önerimiz şudur, bu sene yetişmese bile müteakip seneden itibaren bu programın öğrencilerinin 2 yıl burada 2 yıl da Ukrayna'da eğitim almalarını sağlayacak bir protokol yapılması." dedi.

Saraç, İÜ Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı açılış programında, Ukrayna ile yükseköğretim alanında başlattıkları iş birliğinin daha üst bir seviyeye çıkacağını ve bu iş birliğinin, iki ülke arasındaki bilim alanındaki ilişkilerin, toplumların geleceğine katkı sağlayacağını anlattı.

Bu bölümün açılmasına iki yıl önce gittikleri Ukrayna'da karar verdiklerini ve İÜ rektörüyle görüştüklerini anlatan Saraç, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl da hanımefendi (Lilia Hrynevych - Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı), Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın davetlisi olarak Türkiye'ye geldiğinde bir mutabakat zaptı imzalamıştık Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda ve yeni projelerimizi de gündemimize almıştık. Bunlar arasında nükleer, havacılık ve uzay teknolojileri programları başta olmak üzere programlar arasında iş birliğinin teşviki vardı. Her iki tarafın yükseköğretim kurumlarında Türkçe ve Ukrayna dilinin teşvik edilmesi meselesi vardı. Lisans ve lisansüstü öğrenci değişimi vardı. Bu ve benzeri durumlar bugünkü toplantıdan sonra daha da bir ivme kazanacak, bunu umuyoruz."

Saraç, mutabakat zaptıyla Ukrayna’dan Türkiye’ye gönderilen Kırım asıllı öğrencilerin eğitiminin başladığını da belirtti.

- "YÖK'ün önemli bir başarısı da uluslararası iş birliklerimizdir"

Üniversiteden bugün açılış yapılan Ukrayna Dili ve Edebiyatı programının sıradan bir program olmaktan çıkarılması ve üst seviyeye getirilmesi talebinde bulunan Saraç, "Bunun için önerimiz şudur, bu sene yetişmese bile müteakip seneden itibaren bu programın öğrencilerinin 2 yıl burada 2 yıl da Ukrayna'da eğitim almalarını sağlayacak bir protokol yapılması." dedi.

Türk yükseköğretim sisteminin 184 üniversitesiyle 7 milyonu aşan öğrencisiyle küresel özellik arz ettiğini ve küresel bir güç olma yolunda ilerlediğini belirten Saraç, şunları kaydetti:

"Bunda en büyük etken, son dönemde hükümetimizin sınırlarını zorlayacak şekilde yükseköğretime sağladığı katkılardır. Biz YÖK'ü politika üreten bir kurum haline getirmekteyiz. Kalite, ihtisaslaşma gibi temel kavramları Türk yükseköğretim sistemine soktuk. Yeni YÖK'ün önemli bir başarısı da uluslararası iş birliklerimizdir. Son 3-4 yılda, bu 3-4 yıldan önceki 30 yılda imzalanan bakan düzeyindeki anlaşmaların neredeyse iki misli bakan düzeyinde anlaşma imzaladık. Bu başarı YÖK’ün gayretleri kadar bu gayretlere destek veren Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümetin katkısını da burada söylememiz lazım. Bu bağlamda iki ülke de yükseköğretim sistemlerini daha ileriye götürmek istiyor. Bu aynı vizyona sahip olunduğunu ifade ediyor. Bu noktada iki ülkenin akademide iş birliklerinin önemi artıyor. Açılan bu bölümün iki ülke halklarını ve devletlerini daha da yakınlaştıracağına inanıyoruz."

İÜ Rektörü Mahmut Ak da Türkiye ile Ukrayna arasında tarihten devralınan bir miras olarak geniş ve çok yönlü ilişkilerin olduğunu belirtti.

Türkiye Ukrayna ilişkilerine Sultan 4. Mehmet'le Bohdan Khmelnytsky arasındaki yakınlaşmanın örnek gösterilebileceğini aktaran Ak, "Bu tarihsel yakınlaşmadan da anlaşılacağı üzere her iki tarafta kardeşlik sözü vermiştir. İlişkilerdeki bu kardeşlik ilkesi, Türk Ukrayna ilişkilerinin en temel dayanağı olmuştur. 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıla kadar güneyde Ukrayna topraklarının büyük bir kısmı Osmanlı himayesinde kalmış, kuzey Karadeniz bozkırlarını Türkler... Ukraynalılar ve Kırım Tatarları barış içerisinde ortak bir yaşam kültürü oluşturmuşlardır." dedi.

Bu ilişkilerin bir devamı olarak İÜ Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatı Bölümü bünyesinde Türkiye’de ilk kez açılan Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın oldukça anlamlı bir yer tuttuğunu belirten Ak, şöyle devam etti:

"Ukrayna ile ilişkilerimizin ortak, tarihsel ve kültürel bir geçmişe dayanmasına Ukrayna’nın 1991 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra ekonomik açıdan da gelişen ilişkilere rağmen ülkemiz üniversitelerinin Ukrayna dili uzmanları yetiştirecek bir anabilim dalının eksikliği uzun yıllardır çekilmekteydi. İşte öncülüğü kendine misyon ve vizyon edinen İstanbul Üniversitesi, Türkiye'de ilk defa Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın açılmasına YÖK Başkanımızın da himayeleri altında hizmet etmiş oluyoruz. Söz konusu anabilim dalı 2017-2018 eğitim öğretim yılı itibariyle kapılarını Ukrayna Türk dostluğuna açan öğrencilere açmıştır."

- "Çift diplomalı doktora programlarına geçmek istiyoruz"

İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ise 2017-2018 eğitim öğretim yılında Türkiye'de ilk kez İÜ Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılan Ukrayna Dili ve Edebiyatı programının 20 öğrencisiyle öğretime başladığını anımsattı.

Ukrayna Dili ve Edebiyatı bölümünün hazırlık sınıfı dersleriyle kendi alanlarında iki Ukraynalı Türkolog akademisyen tarafından yürütüldüğünü ve bu kadronun gün geçtikçe güçleneceğini belirten Develi, "Ukrayna ile ilişkilerimizin tarihsel ve kültürel açıdan başlangıcı 7-8. yüzyıla kadar uzanır. Osmanlı dönemi bu ilişkilerin en yoğun olduğu ayrıcalıklı bir dönemdir. Bu derin ve kadim kültürel tarihi ilişkilere rağmen ülkemizde Ukrayna dili edebiyatı kültürü alanında uzman eksikliği son 25 yılda iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle birlikte daha hissedilir hale gelmiştir. Bu programın bu açıklığın giderilmesinde öncü bir adım olacağını ifade ediyorum. En kısa zamanda iki ülke arasında çift diplomalı doktora programlarına geçmek istiyoruz, buna hazırız." şeklinde konuştu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin de Ukrayna Dili ve Edebiyatı Bölümünün açılmasının kültür ve medeniyet başkenti İstanbul'un zenginliğine zenginlik katacağını belirtti.

Emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Şahin, "Dil kafadaki bilginin ve gönüldeki duygunun ifadesidir. Burada yetişen uzmanlar vasıtasıyla iki milletin kadim dostluğu pekişecektir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler