İthalatta kota ve gözetim tebliğleri

İthalatta kota ve gözetim tebliğleri

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanlığınca, İran menşeli çerçevesiz cam aynalar ithalatında 2020 yılına kadar uygulanacak miktar kısıtlamasına (kota) ilişkin...

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanlığınca, İran menşeli çerçevesiz cam aynalar ithalatında 2020 yılına kadar uygulanacak miktar kısıtlamasına (kota) ilişkin esaslar belirlendi.

Ekonomi Bakanlığının "İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, İran menşeli çerçevesiz cam aynalar için kota miktarı 3 Temmuz 2017-2 Temmuz 2018 döneminde 2 bin 147 ton, 3 Temmuz 2018-2 Temmuz 2019 döneminde 2 bin 211 ton, 3 Temmuz 2019-2 Temmuz 2020 döneminde 2 bin 277 ton olarak uygulanacak.

Kota dağıtımı, başvuru sırasına göre, "ilk gelen ilk alır" yöntemiyle yapılacak. Bir ithal lisansında verilebilecek miktar, 25 bin kilogramı aşamayacak.

İran menşeli eşyaya yönelik kota başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için, ithal lisansı başvuru formunun usulüne uygun bir şekilde doldurulması ve istenilen belgelerle birlikte tam ve eksiksiz Ekonomi Bakanlığına iletilmesi gerekiyor.

Tebliğ kapsamında yapılan beyanın doğruluğuyla ve ithal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya Bakanlık yetkili olacak.

Kota dağıtımına konu eşya ancak ithal lisansının geçerlilik süresi içinde serbest dolaşıma girebilecek.

Söz konusu tebliğ 3 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi.

- Gözetim uygulaması

Bakanlığın İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliği ile de alçak yoğunluk polietilene yönelik birim gümrük kıymeti ton başına bin 350 dolar olarak belirlendi.

Söz konusu ürün ancak Ekonomi Bakanlığınca düzenlenecek gözetim belgesiyle ithal edilebilecek. Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 ay olacak. Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam yüzde 5'ten daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemeyecek. Tebliğ bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Öte yandan 21 Haziran 2005'te Resmi Gazete'de yayımlanan, tohumluk olmayan mısır ithalatına yönelik ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin tebliğ yürürlükten kaldırıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :